Hlavní obsah

Klaus varoval před rozšířením babyboxů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus se ohradil proti užívání babyboxů, které jsou odkládacím prostorem, kam mohou matky v existenční tísni odkládat čerstvě narozené děti. Klaus ale zároveň při návštěvě Krajského domova pro děti do tří let v Aši připustil, že v individuálních případech můžou babyboxy vyřešit složitou sociální situaci matek.

Článek

V ašském dětském domově praktikují utajené porody, kdy biologická matka po porodu se již o dítě nestará. Klaus má k utajeným pordoům nejednoznačný postoj. "Já na to nemám pevný silný názor. Myslím, že v řadě případů je to velká pomoc, na druhou stranu, kdybychom tomu dali velkou zelenou, tak by to mohlo vést k nezodpovědnějšímu jednání," řekl Klaus. Babyboxy, do kterých mohou matky odkládat anonymně děti, jsou podle prezidenta minimálně spornou možností.

Ředitel ašského dětského domova Miroslav Rákos měl pochopení pro obavy z rozšíření utajovaných porodů nebo babyboxů. "Z mého pohledu je ale vždy vyšší hodnota dětského života," prohlásil Rákos.

V Aši mohou ženy utajeně porodit už osm let. Celkem o takovou možnost projevilo zájem 56 matek "Deset z nich si nakonec vše rozmyslelo a s dítětem zůstalo. Všechny ostatní děti už mají své místo v jiných rodinách," dodal Rákos.

První babyboxy v Karlovarském kraji by se mohly objevit v brzké době i ve všech třech krajských nemocnicích. Umístit je do nich chce občanské sdružení Babybox. První nemocnicí s touto schránkou by měla být sokolovská.  První babybox se objevil v ČR loni v červnu v pražském GynCentru v Hloubětíně, zatím v něm matky odložily tři ratolesti.

Anketa

Myslíte si, že babyboxy jsou dobrý nápad?
Ano, zachrání ohrožené děti
92 %
Ne, přispívají k nezodpovědnému chování
8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3196 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Pražský babybox zachránil první dítě

Jeden ze dvou babyboxů, které zatím v Česku existují, v pátek večer zachránil život prvnímu odloženému dítěti. Stalo se tak v pražském GynCentru...

Do babyboxu odložily matky další dvě děti

Jen týden poté, co v babyboxu pražského GynCentra v Hloubětínském zámečku našli zdravotníci odloženou měsíční Soničku, zazvonil signál oznamující odložené dítě...

Výběr článků

Načítám