Hlavní obsah

Klaus útočí na vládu kvůli evropské ústavní smlouvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek prohlásil, že kabinet Stanislava Grosse bagatelizuje podpis evropské ústavní smlouvy. Především kritizuje, že vláda smlouvu schválila těsně před jejím podpisem a neumožnila vážnější diskusi. Sám smlouvu odmítl podepsat.

Foto: Jitka Hanáková

Zástupce Japonské komeniologické společnosti v Muzeu Komenského v Přerově

Článek

"Vnímám velmi rozpačitě to, že takovou zásadní věc, jako je podpis smlouvy o evropské ústavě, schválila naše vláda až včera (ve středu). Že to schválila, aniž by se to stalo jakoukoli vážnější diskusí v naší zemi. Je to jakoby neudálost, kterou se vláda snažila zbagatelizovat, a to je špatně," řekl Klaus.

Prezidentovi vadí i to, že až na poslední chvíli dostal od ministerstva zahraničí návrh, aby jmenoval náhradníky, kteří za něho pojedou v pátek smlouvu do Říma podepsat. "Je to prezidentská smlouva a já jsem vědomě nahlas řekl, že já to podepisovat nejedu. Docela napjatě jsem čekal, kdy dostanu od ministerstva zahraničí návrh, abych jmenoval náhradníky, které pověřuji podpisem této smlouvy, a byl jsem docela překvapen, že jsem tento návrh od ministerstva zahraničních věcí dostal v úterý odpoledne. Až jsem si skoro říkal, že na to zapomenou a že tam z České republiky nepojede nikdo," prohlásil Klaus poté, co položil věnec k památníku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Premiér Stanislav Gross byl Klausovým vyjádřením překvapen: "Já mám pocit, že pan prezident přeci jenom začíná v tuto chvíli zbytečně eskalovat některé problémy, protože my jsme spolu o tom, kdo pojede do Říma, hovořili tak před šesti sedmi týdny."

Vláda ve středu rozhodla, že smlouvu za Českou republiku slavnostně podepíše premiér Stanislav Gross a ministr zahraničí Cyril Svoboda. Kritik euroústavy Klaus odmítl dokument stvrdit. O způsobu ratifikace zatím politická reprezentace nerozhodla. Všeobecně se předpokládá, že čeští občané rozhodnou o ústavní smlouvě v referendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám