Hlavní obsah

Klaus si v Blansku utahoval z Paroubka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BLANSKO

Prezident Václav Klaus si zřejmě spor s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD) o zahraniční politiku nebere nějak zvlášť osobně. Při sobotní návštěvě Blanska si z Paroubka utahoval. "Přijel jsem, i když jsem skoro váhal, zda se nemám zeptat pana Paroubka, jestli mně dovolí, abych do Blanska přijel," řekl Klaus.

Článek

Paroubek prezidentovi ve čtvrtek pohrozil omezením zahraničních cest, pokud se bude Klaus odklánět od vládní linie zahraniční politiky. [celá zpráva] Reagoval tím mimo jiné na Klausovu dlouhodobou kritiku evropské ústavy.

"Myslím, že jsme se dostali do zvláštního světa. Jestliže mám tak špatné názory, tak bych je asi neměl vyslovovat nejen ve Varšavě, ale ani ve vašem městě, abych někoho nezkazil, třeba tady přítomné děti," řekl prezident Blanenským.

O sporu s Paroubkem však mluvit nechtěl. "Je to rozkol pana premiéra se mnou, je to jeho zoufalý pokus zviditelňovat se," řekl novinářům Klaus.

Čestné občanství odmítl

Klaus dnes navštívil Blansko, aby s jeho obyvateli oslavil 100. výročí povýšení na město. Dějištěm oslav byl zámecký park, kde se prezident setkal a fotografoval s jeho obyvateli a zasadil pamětní strom. K svému odmítnutí převzít čestné občanství města kvůli rozporům na radnici se v projevu k Blanenským nevrátil.

Ještě před několika dny přitom bylo předání čestného občanství města prezidentovi na programu oslav. Dekorování schválili blanenští zastupitelé začátkem května, ale jen rozdílem jednoho hlasu. Proti byla levicová opozice na radnici, podle které k vyznamenání Klause není důvod.

Dva dny před příjezdem do Blanska se prezident rozhodl čestné občanství nepřijmout. Převzetím by podle prezidenta mohla velká část blanenských zastupitelů zahořknout.

I přes politické šarvátky na radnici obyvatelé Blanska Klause vřele přivítali. Houfem příznivců se od auta k improvizované tribuně prodíral přes čtvrt hodiny. Lidé si nejčastěji chtěli s prezidentem potřást rukou nebo se vyfotografovat.

Někteří mu přinesli květiny, od staršího muže dostal fotografii, na níž je zachycen při návštěvě Blanska začátkem 90. let. Od blanenských baseballistů dostal červený dres se svým jménem a jako spolujezdec se projel v historickém voze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám