Hlavní obsah

Klaus přestal napínat, na kongres ODS přijede

Právo, Novinky, jas, gö
PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus potvrdil, že se zúčastní víkendového kongresu ODS. Klaus je čestným předsedou strany, na kongres přijede v sobotu dopoledne, před delegáty přednese projev. Novinkám to potvrdil kancléř Jiří Weigl.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

Prezident tak ukončil spekulace o tom, zda se kongresu, na němž se bude volit nové vedení strany zúčastní.

Klaus, který je čestným předsedou strany, se o své účasti rozhodoval do poslední chvíle.

"Předpokládám, že bude mluvit o idejích ODS a nebude politiku personifikovat,“ řekl předseda Senátu Přemysl Sobotka. Domnívá se, že Klausovi ve straně moc bodů nepřinesl jeho příklon k utvářející se nové pravicové straně.

Úřadující šéf strany a premiér Mirek Topolánek v minulém týdnu zapochyboval, že se prezident zúčastní. Topolánek se tehdy odvolával na to, že nedostal od Klause žádnou reakci na oficiální pozvánku, kterou mu předseda strany poslal.

Klaus v této souvislosti řekl, že se Topolánek jeho účasti na kongresu obává. "Chápu výroky pana Topolánka jako výraz obavy z mé přítomnosti na kongresu," řekl minulý týden Klaus.

Zahradila ani Němcovou Klausovo rozhodnutí nepřekvapilo

Skutečnost, že se čestný předseda nakonec rozhodl na kongres mateřské strany přijet a pronést na něm projev, nepřekvapila europoslance Jana Zahradila. "Čekal jsem, že přijde," sdělil Novinkám.

Klausovo rozhodnutí nepřekvapilo ani místopředsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS). "Jsem ráda, že pan prezident přijde," napsala Němcová v SMS zprávě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám