Hlavní obsah

Klaus nepodá ruku odcházející vládě

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Napětí mezi prezidentem Václavem Klausem a odcházející vládou se odráží i v tom, že se s ministry ani formálně nerozloučí. Nasvědčuje tomu Klausův program pro příští dny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus po předání demise vlády premiéra Mirka Topolánka

Článek

Klaus si vyhradil páteční Den vítězství k ceremoniálním účelům. Podle programu se prezident účastní pietního aktu, slavnostní přísahy vojáků a pak jmenuje novou vládu.

"Je to tak, jak to je, program pana prezidenta je takto nastaven na tento den, žádný další bod tam není,“ řekl Právu mluvčí Hradu Radim Ochvat. Podle něj Klaus nechystá setkání s Topolánkovou vládou ani v dalších dnech.

Klaus tak dává najevo svůj vztah ke koaliční vládě, kterou v lednu před dvěma roky jmenoval. Ani tehdy – proti zvyklostem – nepopřál nastupující vládě úspěch, Mirku Topolánkovi jako staronovému předsedovi vlády tehdy nedal prostor cokoli říci. A nepoděkoval jí ani v uplynulých dnech, kdy přijímal z rukou Topolánka demisi a jmenoval za jeho přítomnosti premiéra Fischera.

Langer: Už se s námi hezky rozloučil

Končící ministři to nechtěli komentovat. Jen Ivan Langer z ODS odpověděl: "Já si myslím, že už se s námi hezky rozloučil,“ řekl Právu v narážce na názor, že za pádem vlády stojí Klaus.

"Je to spíš k zasmání, než abych to bral vážně,“ uvedl šéf zelených Martin Bursík. Dodal, že prezident má už nejen problém mu podat ruku, ale i pozvat zelené na jednání, kterých se účastní zástupci ostatních stran.

"Bývá dobrou tradicí, že prezident pozve odstupující vládu, ale to, že to Klaus neudělal, nezbývá než vzít jako holý fakt,“ uvedl lidovec Cyril Svoboda.

Anketa

Měl by se podle vás prezident setkat s odcházejícími ministry?
Ano
76,2 %
Ne
23,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21810 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus jmenuje novou vládu 8. května

Prezident Václav Klaus v pátek oznámil, že novou vládu premiéra Jana Fischera jmenuje 8. května v odpoledních hodinách. Řekl to po jednání s Fischerem, který...

Výběr článků

Načítám