Hlavní obsah

Klaus nechce evropskou ústavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Více než hodinu informoval v pondělí prezidenta Václava Klause na Hradě premiér Vladimír Špidla (ČSSD) o mandátu, s nímž dnes česká delegace bude vystupovat na summitu v Bruselu o podobě EU, včetně evropské ústavy. Prezident poté uvedl, že by byl raději, kdyby žádná euroústava nebyla přijata.

Foto: Archiv kapely

Marian&333 – hudbou proti rakovině!

Článek

"Byl bych raději, kdyby žádná taková ústava nebyla přijata. Nemohu proto říci, že by mandát, který vláda delegaci České republiky dala, byl výslovně můj mandát, který já bych uvítal," prohlásil prezident po schůzce.

Podle jeho mínění existence ústavy změní EU v jinou instituci, než o jaké rozhodovali čeští občané v letošním referendu. Řadu postojů Špidlova kabinetu, kterým se snaží zvýšit vliv ČR v rozšířené Evropě, nicméně prezident vítá.

"Ale můj názor na tyto věci je širší, cítím daleko větší obavu vůbec z přijetí evropské ústavy jako takové a z toho, že to znamená velmi radikální a razantní proměnu současného evropského uspořádání," uvedl Klaus. Podotkl, že podporuje všechny kroky české vlády, které budou brzdit podle něj nešťastný vývoj v EU a které se budou vracet ke stavu, jaký funguje v nynější Unii.

Klaus na noční jednání nechtěl

Dodal ale, že například při jednáních o míře kvalifikovaných většin by šel ještě dál než koaliční vláda. Souhlasí s myšlenkou, aby návrhy zásadních změn, například přesun některých pravomocí států na unii, Evropská rada nejprve předložila k posouzení parlamentům členských států.

O konečném postoji Česka jednala v noci na pondělí vláda. Prezident se odmítl tohoto pozdního jednání zúčastnit. Premiér ho proto přišel osobně informovat. Špidla prohlásil, že mandát při jednáních o ústavě je pružný. Nepředpokládá proto, že by Česko muselo sáhnout až k vetu, pokud by některé své záměry neprosadilo.

"Je v zájmu České republiky být v hlavním proudu, být vlivným členem a mít schopnost ovlivňovat budoucnost Evropské unie," zdůraznil premiér. Podle informací Práva shoda kabinetu na mandátu byla jednoznačná. Jenom vicepremiér a ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) si posteskl, že většina evropských zemí odmítá v preambuli ústavy odkaz na křesťanské hodnoty.

Reklama

Související články

Klaus na vládu nepřijde, sejde se s premiérem

Prezident se nezúčastní v neděli od 22:00 zasedání vlády, na kterém bude kabinet dolaďovat mandát, s nímž půjde česká delegace na jednání o euroústavě. Jeho...

Výběr článků

Načítám