Hlavní obsah

Klaus kvůli pokutě za projev bez roušky žaluje ministerstvo

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Klaus podal kvůli pokutě 8000 korun za loňské vystoupení bez roušky před Obecním domem v Praze žalobu proti ministerstvu zdravotnictví. Podle Klause je pokuta politickým aktem, nikoliv sankcí za porušení hygienických pravidel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Klaus již pokutu uhradil, nicméně se rozhodl u Městského soudu v Praze  podat žalobu, neboť úřady podle něj vynucují dodržování opatření, která nemají v zákoně oporu.

Ministerstvo zdravotnictví podle Klausova právního zástupce Zdeňka Koudelky zaujímá právně nepřijatelný postoj a domnívá se, že smí udělovat a vymáhat pokuty i za porušení opatření, která byla následně zrušena soudem a označena jako nezákonná.

„Z hlediska ústavního nelze ukládat a vymáhat pokuty na základě nezákonných a neústavních právních aktů," řekl již dříve Koudelka.

Klaus dostal pokutu 8000 Kč za neroušku, zaplatit má i náklady řízení

Domácí

Soudy takto zrušily přes dvě desítky mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví, ať už z důvodu rozporu se zákonem,  případně pro nedostatečné odůvodnění.

„Bývalý prezident České republiky se pro tento symbolický krok rozhodl zejména kvůli velkému množství podobně stíhaných občanů, kteří jsou perzekvováni na základě těchto opatření vlády. Pro většinu takových občanů je velmi obtížné, ne-li nemožné svá práva před vládními úřady hájit, což vede k tomu, že ministerstvo zdravotnictví dodržování nezákonných nařízení i nadále vynucuje a rozsudky soudů ignoruje,” uvedl k důvodům žaloby Klausův mluvčí Petr Macinka.

Soud zrušil povinné nošení respirátorů a roušek úplně všude

Domácí

Naposledy Nejvyšší správní soud zrušil opatření o povinném nošení roušek ve vnitřních prostorech a MHD. Ministerstvu dal tři dny na případnou nápravu, nicméně opakovaně zdůraznil, že nelze akceptovat, aby resort soudní verdikty nerespektoval a opakovaně vydával opatření, která trpí stejnými právními vadami jako ta, která byla označena za nezákonná a zrušena.

Klaus, který koronavirus posléze prodělal, přišel loni 28. října před Obecní dům připomenout výročí vzniku Československa. U pamětní desky vystoupil s projevem, ve kterém kritizoval vládní opatření proti koronaviru. To přitom dělá soustavně.

Nechte už lidi na pokoji, vyzývá Klaus vládu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám