Hlavní obsah

Ke stávkové pohotovosti se přidaly i odbory Škody Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odbory v úterý oznámily, že ke stávkové pohotovosti 31 svazů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) se připojí i odbory Škody Auto. Odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost v pondělí v reakci na vládní konsolidační balíček.

Foto: Škoda Auto

Výroba ve Škodě Auto.

Článek

O zapojení odborové organizace mladoboleslavské automobilky informoval v úterý šéf největšího odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. O zapojení odborářů ze společnosti Škoda Auto jednal s Jaroslavem Povšíkem, který je předsedou Rady předsedů a Podnikové rady odborů KOVO v Mladé Boleslavi

„Můžeme poděkovat vládě, že nás opravdu stmelila,“ uvedl Ďurčo, který by rád zvrátil jak konsolidační balíček, tak plánovanou důchodovou reformu.

Odbory na tiskové konferenci rovněž zveřejnily své propočty, jak se vládou prosazované úspory dotknou lidí.

Ekonom ČMKOS Martin Fassmann uvedl, že podle odborů bude mít rodina s jedním nezletilým dítětem příjmy nižší o 17 až 20 procent. Odboráři tvrdí, že pokud by oba rodiče pracovali ve veřejné sféře, pohorší si ročně o více než 178 tisíc korun, zatímco pracující v soukromém sektoru budou mít v důsledku reformy nižší příjmy o téměř 153 tisíc korun.

Nezodpovědnost. K diskusi nepatří nátlakové akce, reaguje Fiala na stávkovou pohotovost odborů

Domácí

Neřekli ale, jak k číslům došly. Uvedly například, že rodina s jedním dítětem přijde na školkovném o 30 000 korun ročně. Školkovné se přitom vrací za rok maximálně ve výši minimální mzdy, tedy 16 200 korun, a i tato suma se týká většinou rodičů, kteří si platí soukromé školky. U státních školek je nižší, protože za školku se platí poplatek v řádu stokorun měsíčně. Položku navíc může uplatnit pouze jeden z rodičů.

Odbory také uvedly, že „zrušením benefitů“ přijde rodina o 60 000 ročně.

Další výdaje se týkají zavedení nemocenského pojištění ve výši 0,6 procenta mzdy či zvýšení daně z nemovitosti v průměru o 770 korun ročně. Odbory počítají i s ročním výdajem 52 000 korun navíc kvůli inflaci.

„Rádi o tom budeme debatovat,“ uvedl k propočtům předseda ČMKOS Josef Středula, který si stěžoval, že vláda nechce o parametrech reformy jednat. „Tento typ monologu pro nás není akceptovatelný,“ odtušil Středula s tím, že například změny sazeb DPH budou mít na rozpočet negativní dopad a v konečném důsledku zvýší deficit rozpočtu.

„Proč dělat takové změny, které situaci zhorší?“ položil si otázku.

Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Ekonomika

Výběr článků

Načítám