Hlavní obsah

Když Německo zavede kontroly na hranicích, tak my taky, řekl Babiš

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pokud Německo obnoví kontroly na hranicích kvůli přílivu migrantů, Česká republika bude postupovat stejně. Před pátečním jednáním Bezpečnostní rady státu to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) přichází na jednání vlády.

Článek

„Chci vědět, jakým způsobem jsme připraveni – připraveni na to, když by se německý ministr vnitra Horst Seehofer rozhodl intenzívněji kontrolovat hranice, a zamezit tak přílivu legálních uprchlíků, řekl Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády.

Podle premiéra se dá předpokládat, že když ke kontrolám přistoupí Německo, připojí se i Rakousko. „V tom případě my uděláme stejné opatření,“ prohlásil Babiš. „Půjdeme na naši hranici a budeme kontrolovat naši hranici,“ zdůraznil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na německo-rakouských hranicích pokračují kontroly kvůli migrantůmVideo: Reuters

Babiš zopakoval, že evropští lídři mění své postoje k migraci. „Naše názory na migraci akceptují i další a velké státy. Máme v tom jasný názor. Jižní hranici musí bránit Řecko, Itálie, Španělsko, ostatní státy jim musí pomáhat,“ komentoval to premiér.

Tábory mimo EU

Migranti podle něj do Evropy nemají vůbec připlout. „Evropa by měla zřídit uprchlické tábory mimo Evropu. Řešení je jednoduché, lodě nesmí vyplout,“ zdůraznil.

V Německu v současné chvíli zuří spor mezi sesterskými stranami CDU a CSU, který vyvolal migrační plán ministra vnitra a šéfa CSU Horsta Seehofera. Ten počítá s tím, že by byli někteří migranti odmítáni již na hranicích. Kancléřka Angela Merkelová to odmítá, obává se dominového efektu na evropských hranicích.

Problém chce řešit na evropské úrovni, pomoci by jí v tom měl také nedělní minisummit v Bruselu. Merkelová požádala o dva týdny času, kdy chce s ostatními státy EU najít řešení.

Seehofer jinak hrozí, že začne migranty na počátku července odmítat na vlastní pěst, pokud kancléřka nenajde řešení. To by mohlo podle pozorovatelů přivodit i pád vlády.

Výběr článků

Načítám