Hlavní obsah

Senátoři navrhují stejné kompenzace jako vláda, obce by ale mohly mít peníze dřív

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senátoři navrhují, aby obce dostaly od státu jako kompenzaci za nižší příjmy z daní 1200 korun za jednoho obyvatele. Jedná se o stejný návrh, jaký schválila v pondělí vláda. Senátorský návrh by ale mohl být schválen už příští týden, a obce by tak dostaly peníze o dva měsíce dříve.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

„Rozdíl není v obsahu. Platnost vládního zákona, pokud by se projednával, by ale byla nejdříve k půlce srpna," uvedl senátor Zdeněk Nytra (ODS). Ministerstvo by pak mělo 60 dnů na poslání peněz krajům.

Horní komora by měla svůj návrh odklepnout ve čtvrtek. Schválen Sněmovnou a podepsaný prezidentem by pak mohl být už za týden. Obce by podle Nytry dostaly peníze o dva měsíce dřív.

Podle člena horní komory Petra Holečka (STAN) zákon podpořili senátoři ze všech klubů.

Obce dostanou 1200 korun za každého obyvatele, schválila vláda

Domácí

Obcím to má nahradit ztrátu související s financováním kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společnosti s ručením omezeným.

Peníze totiž nešly pouze ze státního rozpočtu, ale také z daně ze závislé činnosti neboli z daně ze mzdy. Tato daň je sdílená s obcemi i kraji, kdy 66 procent zůstává státu a zhruba 24 procent jde obcím a přibližně devět procent krajům.

Reklama

Výběr článků

Načítám