Hlavní obsah

Kauzu Čapí hnízdo vyšetřují i Slováci

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen čeští kriminalisté, ale už i jejich slovenští kolegové se zapojili do vyšetřování kauzy týkající se obviněného premiéra Andreje Babiše (ANO) a padesátimilionové dotace pro Farmu Čapí hnízdo ve středních Čechách.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle nynějších zjištění Práva z důvěryhodných zdrojů slovenští policisté v srpnu v rámci právní pomoci vyslýchali dva nejmenované manažery tamních firem spadajících pod skupinu Agrofert.

Z Prahy prý sice přišla původně žádost o to, aby slovenská policie zajistila od manažerů dvou firem písemné vyjádření, zda společnosti podnikají v ČR a jestli v obdobném odvětví jako Farma Čapí hnízdo, tedy v poskytování ubytovacích služeb či pořádání kongresů.

Rovnou je vyslechli

Kriminalisté ze sousední země si ale podle zdrojů Práva rovnou oba manažery pozvali na služebnu ke svědecké výpovědi. Její výsledek zněl údajně jasně: Obě slovenské firmy spojené s Agrofertem v Česku nepodnikají.

Důvodem, proč se vyšetřovatelé zajímají o podnikání jiných firem spadajících pod Agrofert, je připravovaná analýza vztahů a propojenosti společností v tomto holdingu.

Šéf žalobců Zeman: Babiš ovládá Agrofert, úřad rozhodl chybně

Domácí

Podle dřívějších informací médií má zjistit, zda v době získání evropské dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo v roce 2008 byl ve skupině Agrofert nějaký jiný podnik, který takzvaně působil na stejném trhu.

Tuto analýzu dosud nikdo nevypracoval, ale podnět k ní dal víceméně nejvyšší žalobce Pavel Zeman, když loni v prosinci nařídil obnovit trestní stíhání Babiše a také někdejší místopředsedkyně představenstva Farmy Čapí hnízdo Jany Mayerové kvůli dotačnímu podvodu.

Podle Zemana by detailní vztahová či právní analýza umožnila „zhodnocení definičních znaků takového propojení (firem Agrofertu) na stejném nebo sousedním trhu“.

Požádali i Německo

I proto si také vyšetřovatelé vyžádali právní pomoc nejen ze Slovenska, ale podle informací Práva také v sousedním Německu, kde rovněž působí některé firmy z holdingu Agrofert. Dotazy s žádostí o odpovědi tam prý putovaly stejné jako na Slovensko: Podnikaly či podnikají tamní společnosti spojené s Agrofertem v ČR, a zda případně ve stejném odvětví jako Farma Čapí hnízdo? Na odpovědi zatím Češi čekají.

Zisk Agrofertu inkasuje výlučně Babiš, potvrdily další dokumenty

Domácí

Nejvyšší státní zástupce také navíc vydal ve svém loňském usnesení pokyn učinit opětovné výslechy některých svědků. To se snažil splnit pražský vyšetřovatel Pavel Nevtípil už v červenci, kdy podle zjištění Práva znovu vyslýchal mimo jiné některé úředníky ROP Střední Čechy, odkud padesátimilionová dotace pro Čapí hnízdo putovala.

Nyní tedy v kauze Čapí hnízdo dodělávají policisté zmíněnou analýzu, poté už by mohlo vyšetřování konečně mířit ke svému závěru. Podle informací Práva míní policie uzavřít přípravné řízení do konce letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám