Hlavní obsah

Bývalý velvyslanec USA Bartákovi: Žádost o milióny byla nemístná

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

K pražskému Městskému soudu v pondělí dorazil klíčový svědek obžaloby proti bývalému ministrovi obrany Martinu Bartákovi - někdejší velvyslanec USA v Praze a také bývalý šéf dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss. Barták společně se zbrojařem Michalem Smržem čelí obvinění z údajné korupce při nákupu tatrovek pro českou armádu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý velvyslanec USA v Praze William Cabaniss před Městským soudem v Praze

Článek

Právě Cabanissovi si měl Barták údajně v roce 2008 říct na společenské akci v USA o mnohamiliónový úplatek za vyřešení problémů, které měla kopřivnická automobilka se společností Praga při zakázce na dodávky nákladních vozů pro českou armádu.

Cabaniss v pondělí před soudem svou dřívější výpověď potvrdi.

„Řekl mi, že za částku několika miliónů, nevím, kolik to bylo a jestli to bylo v korunách nebo v dolarech, by mohly být problémy mezi Tatrou a Pragou vyřešeny. Připadalo mi to velmi nevhodné, nevěděl jsem jak na to reagovat a odešel jsem,“ řekl před soudem Cabaniss.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Barták u Městského soudu v Praze

Zároveň připomněl, že Tatra v inkriminované době čelila negativní mediální kampani kvůli tomu, že kvůli subdodávkám vadných náprav vypověděla smlouvu společnosti Praga.

„Barták předpokládal, že by Tatra měla za to platit, což jsem považoval za nestandardní. Jeho prohlášení bylo nemístné a já jsem beze slova odešel,“ poznamenal Cabaniss.

Nevěděli, komu to hlásit

Soudu zároveň vysvětloval, proč údajnou korupční nabídku představitelé Tatry nikde neohlásili. „Hovořili jsme o tom, ale nevěděli jsme příliš, komu bychom to měli hlásit, byl to náměstek ministra obrany,“ poznamenal Cabaniss.

O průběhu setkání se podle svých slov rozmluvil až dva roky poté, když za někdejším šéfem Tatry Ronaldem Adamsem přišel český novinář s tím, že má informace o policejním vyšetřování týkajícím se ministerstva obrany.

Obžaloba tvrdí, že Barták se ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany snažil ovlivňovat průběh zakázky při dodávce několika stovek terénních aut Tatra.

Domnívám se, že to mohu považovat za žádost o úplatek
William Cabaniss

V únoru 2008 se prý při služební návštěvě v USA dopustil trestného činu přijímání úplatku, když po krátké společenské konverzaci po Cabanissovi na střelnici v Centreville požadoval peníze, konkrétně 80 miliónů korun.

„Domnívám se, že to mohu považovat za žádost o úplatek,“ poznamenal k tomu u soudu Cabaniss s tím, že standardně se problémy s nevyhovujícími výrobky řeší vypovězením smlouvy a nikoliv vyplácením peněz.

Bartákův obhájce Josef Monsport chtěl před soudem vědět, proč o údajné korupční nabídce uskutečněné na půdě USA okamžitě neinformoval tamní úřady, jak mu ukládá americká legislativa.

„Nemysleli jsme si, že je to něco, s čím by mohli něco udělat. Prostě jsme to neudělali, nemysleli jsme, že je to nezbytné,“ odpověděl Cabaniss. Monsport upozornil také na některé rozpory v Cabanissových výpovědích.

Soud probíhá za velkého zájmu médií, ale i veřejnosti, jednací místnost z větší části zaplnili podobně jako při předchozích jednáních Bartákovi příznivci.

Cabaniss měl původně vypovídat už v lednu, tehdy se ale z líčení umluvil. Ve středu by měl před soudem vypovídat další z amerických představitelů Tatry, který se inkriminovaného jednání v roce 2008 také účastnil, a to tehdejší šéf pobočky Tatry v USA Duncan Sellars.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám