Hlavní obsah

Barták chtěl několik miliónů, zopakoval před soudem exmanažer Tatry

Bývalý manažer automobilky Tatra Duncan Sellars ve středu před soudem řekl, že někdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták žádal po předsedovi dozorčí rady Williamu Cabanissovi několik miliónů dolarů výměnou za to, že budou vyřešeny problémy při dodávce nákladních vozů pro armádu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Barták a majitel zbrojařské firmy MPI Group Michal Smrž, který rovněž čelí žalobě (vpravo).

Článek

Obžaloba tvrdí, že Barták se ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany snažil ovlivňovat průběh zakázky při dodávce několika stovek terénních aut Tatra. V únoru 2008 se prý při služební návštěvě USA dopustil trestného činu přijímání úplatku, když po Cabanissovi na střelnici v Centreville neúspěšně požadoval peníze. Údajně šlo o pět miliónů dolarů (přes 80 miliónů Kč). Barták odmítá, že by na setkání v USA korupční nabídku učinil.

Sellars před soudem uvedl, že Cabaniss na setkání hovořil například s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem a dalšími členy delegace. Jedním z nich byl Barták. Při jejich rozhovoru prý Sellars "byl stínem" a konverzaci poslouchal. "Stačilo by nám pár miliónů a bylo by to vyřešeno," parafrázoval Sellars před soudem Bartákovu údajnou žádost o úplatek.

Pak podle něj Cabaniss rozhovor ukončil a odešel z místnosti do prostor střelnice. O nabídce se Američané prý začali bavit, až když ze setkání odjížděli zpět domů. "Nikdy předtím jsem nic podobného neslyšel, zvláště od vysoce postaveného vládního úředníka," dodal Sellars.

Úplatek měl vyřešit spory mezi Pragou a Tatrou

Někdejší manažer dceřiné společnosti Tatra Americans nebyl přesně informován o problémech v dodávce aut pro českou armádu, protože kontrakt nepatřil do jeho kompetence. Cabaniss, který před soudem velmi podobně vypovídal v pondělí, vysvětloval, že údajný úplatek měl vyřešit problémy mezi firmami Tatra a Praga, které mezi sebou měly spory kvůli praskajícím nápravám nákladních aut.

Druhým obviněným v kauze je majitel zbrojařské firmy MPI Group Michal Smrž, který se údajně pokusil o podvod. Snažil se prý vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv a kontakty na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Oba muži vinu popírají. Obžalobu označují mimo jiné za nesmysl a účelově vystavěnou konstrukci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám