Hlavní obsah

Karlovarské referendum o Vřídelní kolonádě neplatí, volilo málo lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už druhé referendum o nahrazení Vřídelní kolonády v Karlových Varech za repliku litinové kolonády z 19. století není platné. K místnímu plebiscitu přišlo o uplynulém víkendu málo lidí. Požadavek, aby město zbouralo současnou kolonádu ze 70. let 20. století a postavilo místo ní napodobeninu kolonády z 19. století tak opět neprošel.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vřídelní kolonáda v Karlových Varech

Článek

Vedení Karlových Varů už předem upozorňovalo na to, že i kdyby záměr prošel, stejně město nemá peníze na jeho realizaci. V seznamech voličů v Karlových Varech je zapsáno celkem 35 851 osob. Aby referendum bylo platné, muselo by v něm volit alespoň 35 procent z nich, tedy 12 548 lidí. Hlasovací lístky ale hodilo do uren jen 11 081 voličů. Referendum tak není platné a ani nijak závazné pro vedení města.

Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) řekla, že je v podstatě ráda, jak hlasování dopadlo. „Karlovaráci už podruhé ukázali, že chápou potřeby města a že před nesmyslně drahou replikou je pro ně důležitější to, jak to město bude fungovat dál. Jsou před námi velké výzvy, které budou stát nejen spoustu úsilí, ale i spoustu peněz. To znamená, že si jsou vědomi, že pokud bychom šli do repliky kolonády – tak to rozpočet možná na několik desítek let zasáhne tak, že nebude možné do města investovat ani korunu,“ uvedla primátorka

Vřídelní kolonáda vyjde na 40 milionů

Domácí

Zamítnuté elektrárny i těžba kaolinu

Obyvatelé obce Ptenín na jižním Plzeňsku odmítli v místním referendu stavby větrných elektráren. Hlasovat přišlo 122 lidí z celkem 164. Proti bylo 63 obyvatel, pro stavbu pak 57. I když bylo hlasování velmi těsné, referendum je závazné i platné, protože se ho zúčastnilo přes 74 procent voličů. „Hlasování bylo těsné, ale pro nás je závazné. Minimálně 2 roky se další referendum na toto téma nemůže konat,“ řekl starosta obce Ptenín Martin Kastner (Nezávislý).

Britové spustili největší větrnou elektrárnu na světě

Evropa

Větrné elektrárny v obci chtěla postavit karlovarská firma meridian Nová Energie, s. r. o. Za to slíbila dát jednorázově milion korun do obecního rozpočtu za každý větrník a každý rok dalších 300 tisíc korun za jeden stožár.

Referendum se uskutečnilo také v Trnové a Krašovicích na Plzeňsku. Tady obyvatelé odmítli vznik nového dobývacího místa kaolinu. Výsledky obou referend jsou platné. V Krašovicích přišlo hlasovat 220 lidí z celkem 304 oprávněných voličů. 198 lidí vyjádřilo souhlas s tím, aby obec udělala veškeré kroky, které zabrání vzniku dobývacího místa kaolinu na území obce. V Trnové se referenda zúčastnilo 63 procent voličů. Většina z nich dobývací místo kaolinu odmítla.

Bývalý kaolinový důl na Českobudějovicku má lákat turisty

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám