Hlavní obsah

Bývalý kaolinový důl na Českobudějovicku má lákat turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeský kraj zpřístupní veřejnosti přírodní památku Orty na Českobudějovicku. Jde o bývalý kaolinový důl v katastru obcí Borek, Hosín a Hrdějovice. Důlní dílo Orty vzniklo v druhé polovině 19. století a jeho vznik inicioval zakladatel firmy Koh-i-noor Josef Hardtmuth. Firma ve Vídni a později v Českých Budějovicích vyráběla kameninové zboží a kamnové kachle.

Foto: Jihočeský kraj

Někdejší kaolinový důl Orty na Českobudějovicku má být zpřístupněn veřejnosti.

Článek

Surovinou pro jejich výrobu byl kaolin dobývaný právě v dole Orty. Důl je dlouhý asi šest kilometrů a tvoří ho řada chodeb. Po technologické stránce jde o jeden z nejzajímavějších dochovaných historických důlních komplexů v Česku.

A právě proto ho chce Jihočeský kraj zpřístupnit veřejnosti. Přírodní památka by měla sloužit jako turistický a vzdělávací areál. Kraj s obcemi, v jejichž katastru se kaolinový důl nachází, se Správou jeskyní České republiky a Regionální rozvojovou agenturou jižní Čechy podepíše v dohledné době memorandum.

„Nositelem a investorem projektu bude Jihočeský kraj. Obce bezplatně zapůjčí pozemky nutné k realizaci projektu a budou spolupracovat v oblasti napojení přístupových cest a sítí. Správa jeskyní bude mít na starosti odbornou pomoc při přípravě projektu,“ informoval David Hocke, mluvčí Jihočeského kraje.

Napojení na cyklostezky

Kraj má v plánu postavit budovu se zázemím pro návštěvníky i parkoviště. Důlní dílo Orty chce zpřístupnit i vozíčkářům. Podzemní chodby budou osvětleny a součástí celého projektu bude i přírodní revitalizace blízké pískovny a napojení celého komplexu na turistické stezky a cyklostezky.

V opraveném českolipském muzeu bude grizzly i uranová štola

Cestování

„Jsme teprve na začátku a přesnou cenu zatím nelze stanovit, ale budeme se pohybovat v řádu desítek milionů korun. A stejné je to i s časovým rámcem. Čeká nás hodně práce, ale záchrana tohoto unikátního důlního díla za to stojí. Jihočeský kraj není jen Hluboká a Krumlov. Existuje tu hodně památek, které si zaslouží pozornost, a v případě Ortů i záchranu,“ řekl náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL) s tím, že kraj bude hledat možnosti financování jak z národních, tak z evropských dotací.

Reklama

Výběr článků

Načítám