Hlavní obsah

Kandidátku SPD a Trikolory pro eurovolby povede bývalý europoslanec Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnou kandidátku opozičního hnutí SPD a neparlamentní Trikolory pro eurovolby povede někdejší europoslanec Petr Mach (SPD), který v minulosti vedl Svobodné. Za ním budou na listině nynější europoslanec Ivan David (SPD) a někdejší poslankyně ODS, předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. Při dnešní celostátní konferenci hnutí SPD v Praze to novinářům oznámil jeho předseda Tomio Okamura.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Petr Mach (SPD) na sobotní tiskové konferenci po jednání celostátní konference SPD.

Článek

Hlavními programovými body pro volby do Evropského parlamentu budou podle Okamury migrace, energetika, zachování české koruny jako národní měny nebo obrana svobody projevu. „Prosazujeme nulovou podporu ilegální migrace,“ řekl Okamura. Zelenou politiku EU označil za „šílenou“.

„Chceme také ukončení systému emisních povolenek,“ poznamenal předseda SPD. Zdůraznil rovněž svrchovanost a suverenitu České republiky.

V minulých volbách do Evropského parlamentu v květnu 2019 získalo hnutí SPD díky 9,14 procenta hlasů dva mandáty. Tehdy vedl kandidátku někdejší ministr zdravotnictví za ČSSD David (71), díky přednostním hlasům ho předstihl generál ve výslužbě Hynek Blaško. Blaško loni v září z SPD odešel.

Koalice Spolu půjde nakonec do eurovoleb společně

Domácí

Žádný nováček

Mach (48) působil v Evropském parlamentu v letech 2014 až 2017. Trikolora, která vznikla v červnu 2019, se s SPD dohodla na podmínkách spolupráce ve volbách v příštím roce v listopadu. Majerová (51) tehdy řekla, že smlouva tvoří základ pro spojování všech vlasteneckých a konzervativních sil v České republice.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v červnu příštího roku. Rozhodovat budou voliči o obsazení celkem 720 křesel, což bude o 15 víc než v končícím období. Zvýšení počtu křesel je reakcí na demografické změny v EU. Česko má nyní 21 mandátů a jejich počet se měnit nebude.

V čele kandidátky opozičního hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu by měla být bývalá ministryně pro místní rozvoj a nynější místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová. Lídrem kandidátní listiny koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) je europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Samostatně budou kandidovat Piráti v čele s europoslancem Marcelem Kolajou, na předních místech listiny hnutí STAN budou ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a někdejší poslanec hnutí Jan Farský.

Kalousek chce kandidovat za TOP 09 do Evropského parlamentu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám