Hlavní obsah

Kalouskova jízda pokračuje, má nominaci od pražské TOP 09

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská krajská organizace TOP 09 v pondělí podpořila nominaci Miroslava Kalouska pro volby do Evropského parlamentu. Zakladatel strany a bývalý ministr financí již dříve uvedl, že nominace, kterých se mu dostalo z regionů, vnímá jako projev důvěry, který nelze odmítnout, a je proto připraven kandidovat. O nominaci od pražské organizace informoval europoslanec a náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil.

Foto: Petr Hloušek, novinky.cz

Bývalý ministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Krajský výbor TOP 09 Praha právě teď jednomyslně vyjádřil podporu nominacím Miroslava Kalouska na kandidátku Spolu pro Evropské volby a pověřil své zástupce ve výkonem výboru TOP 09, aby pro kandidaturu Miroslava Kalouska hlasovali,“ uvedl Pospíšil.

Na společné kandidatuře koalice Spolu do evropských voleb se na podzim dohodly vládní strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Kandidátka se teprve skládá, strany zatím určily, že lídrem bude europoslanec ODS Alexandr Vondra.

Kalouskův úmysl však nemá podporu mezi některými europoslanci dalších stran, které se podílejí na koalici Spolu.

Po Babišovi se neuklízí. Balíčkem vláda kompenzovala jen to, co sama navýšila, míní Kalousek

Domácí

„Myslím si, že by to udělalo větší škodu než užitek,“ uvedl již dříve pro server Lidovky lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský s poukazem na to, že Kalousek v poslední době nešetří veřejnou kritikou na adresu několika koaličních ministrů a ekonomických kroků kabinetu.

Kalousek, který se před posledními parlamentními volbami stáhl ze Sněmovny, se z politiky přesunul do role glosátora.

Naposledy zepsul vládu za prezentaci dojednané dohody s lékaři, kteří podali výpovědi kvůli přesčasům a jež minulý týden oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Vedení TOP 09 v čele s předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou vyčetl, že si to „nechá líbit“.

Trojkoalice společnou kandidátku pro evropské volby oznámila v říjnu. Vedle Vondry by se na čelních pozicích mohli objevit stávající europoslanci Veronika Vrecionová (ODS), Luděk Niedermayer (TOP 09) a člen KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Matoucí pro voliče mohou být rozdílné názory na řadu témat, ať už jde o zavedení eura, či otázky změn klimatu.

Kalousek chce kandidovat za TOP 09 do Evropského parlamentu

Domácí

„TOP 09 náš názor dobře zná, stejně tak dohody, které jsme uzavřeli. Nepotřebuji jim to teď připomínat přes média,“ uvedl k možné Kalouskově nominaci Vondra.

Kalousek ke svému plánu na sociální síti X napsal, že ho překvapilo velké množství návrhů z regionů, aby za TOP 09 ve volbách do Evropského parlamentu kandidoval. „Respektuji, že o tom však musí rozhodnout výkonný výbor mé strany,“ doplnil.

Výkonný výbor TOP 09 zasedne 14. prosince. Česká republika bude mít po volbách v Evropském parlamentu 21 europoslanců.

Kalousek byl v minulosti poslancem za lidovce, které také v letech 2003 až 2006 vedl. Později byl jedním z iniciátorů vzniku TOP 09, ve které byl po jejím založení v roce 2009 místopředsedou a v letech 2015 až 2017 předsedou.

Dvakrát byl také ministrem financí, a to ve vládách Mirka Topolánka a Petra Nečase (oba ODS).

Koalice Spolu půjde nakonec do eurovoleb společně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám