Hlavní obsah

Káčer: Od prezidenta Pavla čekám jasnou podporu Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský ministr zahraničí Rastislav Káčer v rozhovoru pro Právo ocenil, že první zahraniční cesta prezidenta Petra Pavla se v pondělí a úterý uskuteční na Slovensku. Očekává od něj jednoznačný postoj v podpoře Ukrajiny.

Foto: Právo

Slovenský ministr zahraničí Rastislav Káčer

Článek

První zahraniční cesta nového prezidenta Petra Pavla povede na Slovensko. Jak si ceníte, že tato tradice zůstává zachována i třicet let po rozdělení Československa?

Jako ministr zahraničních věcí si toho velmi vážím. Cením si toho nejen jako ministr, ale i jako občan, který má stále silnou emoci a empatii pro naše společné československé dědictví. Oceňuji, že pan prezident Pavel přijíždí téměř okamžitě po inauguraci. Je to skvělé gesto.

Znáte se z dřívějška?

S panem prezidentem mám silný osobní vztah, znám ho dlouhá léta a moc si ho vážím. Máme podobnou profesionální minulost. Byl jsem zástupcem ministra obrany a čtyři roky jsem zastupoval Slovensko v NATO. Pana prezidenta jsem poznal jako šéfa vojenského výboru NATO, kde odvedl neuvěřitelně skvělou práci pro nás všechny. Když odcházel z Aliance, tak mu lidé projevili potleskem velkou úctu. To není jen tak, je potřeba si to zasloužit svou autoritou.

Když jste působil jako slovenský velvyslanec v Praze, setkávali jste se?

Potkali jsme se mnohokrát. Jediné, co mě mrzí, že jsme neabsolvovali po Čechách jízdu na motorce, jak jsme to plánovali. Teď to kvůli jeho vytíženosti budeme muset opět na nějaký čas odložit. Máme dokonce stejné motorky.

Pavel navštíví v dubnu Ukrajinu, dohodl se na tom se Zelenským

Domácí

Co očekáváte od nového českého prezidenta?

Očekávám absolutně jasný hodnotový postoj v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky. Česko je silným hráčem v NATO a v Evropské unii. Od nového prezidenta očekávám jednoznačný postoj v podpoře Ukrajiny, jako člověka, který má jasnou strategickou vizi, který nebude tolerovat to, že Rusko porušuje princip mezinárodního práva takovýmto flagrantním způsobem, který může v budoucnu ohrozit i nás.

Jak hodnotíte spolupráci Česka a Slovenska třicet let po rozdělení státu?

Přiznám se, že mě občas mrzí, že jsme se rozdělili, když vidím, jaký je tento svět komplikovaný. Patnáctimilionová země by měla větší diplomatický a bezpečnostní výtlak. Na straně druhé to vnímám jako realitu a je to úplně v pořádku. Těší mě, že jsme si vzájemně dokázali zachovat fantastickou emoci. Snažím se přispět k tomu, aby vytrvala, protože jak se mění generace, není to zcela jednoduché.

Jsme vzácný příklad v zahraničních a strategických vztazích. Máme se rádi, rozumíme si i kulturně, jsme si hodně blízcí, hodně lidí žije na jedné či druhé straně, máme smíšená manželství. Já tomu říkám, že máme mezi sebou lásku, ale zároveň i tu pragmatičnost vzájemného vztahu. Máme identické zahraničněpolitické zájmy a to také vytváří velmi silný vztah.

Prezident Pavel je až příliš aktivní, myslí si část Čechů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám