Hlavní obsah

Jurečka: Starostové obcí nebudou moci říci, že na dětskou skupinu nemají peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Finanční podpora státu z Národního plánu obnovy bude pro obce a města na zřízení dětských skupin natolik štědrá, že pokryje sto procent nákladů. Starostové by proto neměli říkat, že na to nemají peníze. Ve středu to novinářům řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Varoval, že podle odhadů chybí nyní v zařízení pro předškoláky 70 až 130 tisíc míst.

Na podporu dětských skupin půjde celkem sedm miliard korun z Národního plánu obnovy. Z peněz budou moci obce a města budovat nové dětské skupiny, koupit pro ně budovu nebo rekonstruovat nějakou ze svého majetku.

„Jsme schopni financovat sto procent schválených způsobilých výdajů, maximální výše dotace je 25 milionů korun,“ uvedl Jurečka.

Jurečka: Nevidím důvod pro odborářské protesty, situace se zlepšuje

Ekonomika

„Není tu prostor, aby vedení obce říkalo, že nemělo peníze na vybudování dětské skupiny,“ poznamenal.

Podle Jurečky právě zajištění míst pro předškoláky umožní řady rodičům vrátit se do práce, což by do státní kasy na odvodech mohlo přinést okolo 4,2 miliardy korun.

„Nikoho nevyháním do práce. Vysokou hodnotu má čas, který rodič věnuje dítěti při výchově. Ale musíme vytvořit takové podmínky, aby rodič mohl skloubit osobní a pracovní život. A takové tu teď nemáme,“ řekl novinářům.

MPSV už schválilo 15 projektů

Výzva k čerpání peněz z Národního plánu obnovy platí od letošního března pro obce, města, městské části, příspěvkové organizace obcí, krajů, organizační složky státu, dobrovolný svazek obcí, veřejnoprávní vysoké školy, Akademii věd, veřejné výzkumné instituce.

Podle Jurečky už bylo schváleno asi 15 projektů za 170 milionů korun, další čekají na posouzení.

Dotace může z Národního plánu obnovy čerpat i občanský sektor. Její maximální výše je však „jen“ 12 milionů korun. Rovněž se vztahuje na rekonstrukci či nákup nemovitosti a financovat může až 90 procent schválených způsobilých výdajů.

KOMENTÁŘ: Jurečka žertuje o stávce. Nebo se mýlí? – Petr Šabata

Komentáře

Ministerstvo pak chce podpořit i stávající dětské skupiny, aby se adaptovaly na novelu zákona a např. zpřísnily svou požární ochranu. Čerpat mohou tři miliony korun.

Radka Vladyková, ředitelka Svazu měst a obcí, které se proti novým povinnostem zajistit předškolákům místa ve školkách či dětských skupinách vymezuje, pochválila ministerstvo, že odvedlo kus práce.

Připomněla, že města a obce nemusejí provozovat dětskou skupinu samy, ale mohou si na to někoho najmout. „Dětská skupina je dobrá alternativa i pro rodiče, kteří nechtějí dávat děti do velkých kolektivů,“ poznamenala.

I přes dotace státu se však obává, že provoz skupin bude stát obce peníze. Náklady na jejich provoz bude mít totiž obec vysoké, i když bude mít ve skupině jen jedno dítě nebo dvacet.

„Pokud stát dává povinnosti městům a obcím, má je zaplatit,“ míní Vladyková.

Klíčová věc, jak přitáhnout mladé rodiny

Dětskou skupinu ve svém městě už zřídil starosta České Kamenice Jan Papajanovský. Podle něj je její existence pro jeho město konkurenční výhoda oproti jiným městům ve chvíli, kdy mladé rodiny řeší, kde chtějí žít.

„My opravdu chceme, aby kdokoliv se kdykoliv do města přistěhuje, mohl využívat kapacity dětské skupiny. Je to jedna z klíčových věcí, které mohou přitahovat mladé rodiny,“ řekl novinářům.

Jurečka navíc upozornil, že nápor na kapacity mateřských škol a dětských skupin se výhledově zvýší, až začne pro nově narozené děti platit omezení čerpání rodičovského příspěvku do tří let věku.

Dětské skupiny jsou na rozdíl od školek určené dětem už od 6 měsíců věku. Skupiny mohou být v počtu od čtyř dětí až do 24. 

Rodiče za docházku dítěte platí maximální měsíční příspěvek 4700 korun, od ledna se tento příspěvek podle návrhu ministerstva zvedne na pět tisíc korun.

Rodičovský příspěvek se má zvýšit na 350 tisíc korun, schválili poslanci

Domácí

Zkrátit čerpání „rodičáku“ je potřeba, vzniká tím ale větší tlak na místa ve školkách

Chuťovky

Reklama

Výběr článků

Načítám