Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jurečka žertuje o stávce. Nebo se mýlí? – Petr Šabata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystané stávce škol nerozumím, nechal se slyšet místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zákon přece učitelům zaručuje platy ve výši 130 procent průměrné mzdy. Nemá význam chytat politiky za každé slovíčko, ale Jurečkův komentář k plánovanému protestu je tak mimo realitu, že si poznámku zaslouží.

Foto: Novinky

Petr Šabata

Článek

Učitelům paragrafy opravdu všeobecně garantují, že jejich příjem bude v průměru 130 procent české hrubé mzdy. Reálně ale tolik nebrali loni a nebudou brát letos ani příští roky.

Iritující je historie tohoto závazku, kterou musí ministr Jurečka dobře znát.

V programovém prohlášení, s nímž žádala vláda Petra Fialy (ODS) Sněmovnu o důvěru, slibovala 130 procent všem pedagogickým pracovníkům – tedy vedle učitelů i asistentům, psychologům, speciálním pedagogům… Jenže 1. března 2023 dokument upravila a slib omezila už jen na kantory.

Nedosti na tom. Z návrhu zákona o pedagogických pracovnících pak vypadl i srozumitelný způsob, jak se 130 procent každý rok dopočítat. Platy učitelů se měly určovat z celostátního průměru předminulého roku, tedy už známého údaje, a násobit koeficientem 1,4. 

Jenže ve Sněmovně z předlohy schválené vládou tento výpočet vypadl pozměňovacím návrhem pěti koaličních poslanců – mezi nimi byl i Jurečkův stranický kolega Marek Výborný!

Takže letos učitelé dosáhnou sotva na 113 procent. Spíš to ale bude méně, protože ředitelé škol použijí část peněz na to, aby udrželi ve školách kuchařky, školníky, ekonomy nebo správce IT. Tedy nepedagogické pracovníky, jimž se sníží v příštím roce už tak nízké mzdy o dvě procenta.

Navíc stávka ve školství není stávkou za vyšší platy učitelů. Například Učitelská platforma upozorňuje, že kabinet sice vzdělávání stále vydává za prioritu, ale porušuje vlastní závazky.

To všechno Jurečka ví, u změn vládních slibů byl. Proč se tedy v hodnocení stávky mýlí? Nebo nemýlí? „Lež je omyl, který to o sobě ví,“ říká teolog Marek Orko Vácha. Vicepremiér třeba neříká pravdu. Nebo si jen z osazenstva škol dělá legraci.

Je to ovšem humor podobný žertu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který chtěl zpočátku škrtnout školství z roku na rok 29 miliard a dalších deset vědě. Jestli spolu ministři ve vládě Petra Fialy takhle vtipkují, nevíme, mimo Strakovu akademii to ale k smíchu nikomu nepřijde.

Učitelkám, ředitelům, kuchařkám, asistentům, psycholožkám už celkem pochopitelně dochází trpělivost. Asi by pochopili, kdyby jim kabinet na jaře řekl, že stát se topí v dluzích a na vzdělávání může dát příští dva roky navíc jen nižší miliardy.

Ale je k naštvání, říká-li jim místopředseda vlády po tom všem, že se chovají nefér k ostatním profesním skupinám, kterým výši mzdy nezajišťuje zákon. A je vlastně jedno, jestli je to jeho omyl, nepravda, nebo nepovedený vtip.

Bojujeme za naše děti, burcují odbory před stávkou ve školách

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám