Hlavní obsah

Jsou to jen průzkumy. Politici si z nízkých preferencí těžkou hlavu nedělají

Novinky, Barbora Zpěváčková

Přestože volebním průzkumům vévodí hnutí ANO s 30 procenty a ostatní strany mají preference 12 procent a méně, politici si z toho podle svých slov těžkou hlavu nedělají. Podle nich se průzkumy liší od reálných volebních výsledků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pro nás jsou podstatné výsledky voleb, které jsou vždy výrazně lepší než čísla z výzkumů,“ sdělil Novinkám šéf ODS Petr Fiala. Občanským demokratům úterní průzkum agentury Median přisoudil 11,5 procenta, zatímco hnutí ANO 30,5 procenta.

„Jsme důslednou opozicí, nabízíme voličům programovou alternativu a vizi, jak chceme změnit Českou republiku v zemi, která znovu vítězí. Výsledky posledních komunálních, senátních a evropských voleb nám dávají za pravdu, že jdeme po správné cestě. Navzdory různým výzkumům, které mají jedno společné – neodpovídají výsledkům voleb,“ dodal Fiala.

ANO zůstává nad 30 procenty, Piráti i ODS oslabili

Domácí

Podobně to vidí i Piráti, kteří mají podle průzkumu 12,5 procenta. „Obecně beru výsledky v těchto průzkumech s nadhledem, jelikož se často liší i s několikaprocentním vychýlením, a to v obou směrech,“ řekl Novinkám lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Dodal, že preference Pirátů dlouhodobě rostou a ve většině průzkumů jsou druhu nejsilnější stranou. Bartoš zdůraznil, že volební potenciál Pirátů je podle Medianu 20 procent, což je cíl, který Piráti do budoucna mají.

Hnutí SPD přisoudil průzkum osm procent, ve sněmovních volbách v roce 2017 získalo 10,8 procenta. „Žádná průzkumná agentura nám nikdy nedala tolik procent, co voliči ve volbách – takže je jasné, že máme reálně minimálně tolik, co jsme měli ve sněmovních volbách,“ zhodnotil předseda SPD Tomio Okamura.

Šest procent je náš nejlepší výsledek za poslední rok, začínáme postupně růst
Jiří Pospíšil, předseda TOP09

Průzkumy prý bere s rezervou i předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Průzkumy podle něj nezohledňují sílu osobností jednotlivých starostů hnutí v regionech.

„Teprve když voliči vidí kandidátku s těmito jmény, rozhodnou se častěji pro nás. Popularitu toho kterého starosty na kandidátce průzkumy neumí zohlednit. A jsou to mimochodem dvojnásobně vyšší čísla než v průzkumech těsně před posledními parlamentními volbami,“ podotkl Rakušan.

Hnutí STAN by podle Medianu ve volbách získalo šest procent stejně jako TOP 09. Ta takové preference považuje za úspěch. „Šest procent je náš nejlepší výsledek za poslední rok, začínáme postupně růst. Překonali jsme období stagnace, je to dobrý nástup. Nebojujeme o přežití,“ radoval se končící předseda topky Jiří Pospíšil.

Předsednictvo objíždí celou republiku a hovoří s lidmi o jejich problémech
Marek Výborný, předseda KDU-ČSL

Podle něj bude důležité, aby strana z listopadového sněmu vyšla jednotná a stála za novým vedením. „Přijde nové vedení zvolené na listopadovém sněmu a nastoupí období růstu. Pozvolná konsolidace strany a její návrat pokračuje. Pokud ze sněmu vyjdeme jednotně, tak příští rok předpokládám preference mezi pěti a deseti procenty,“ odhaduje Pospíšil.

Hnutí ANO má podle něj vysoké preference kvůli tomu, že dělá populistickou politiku. „ANO zadlužuje tuto zemi a akorát rozděluje peníze. Andrej Babiš nedělá nic, aby země byla připravena na ekonomickou krizi,“ míní Pospíšil.

Pro lidovce je vzorem Kurz

Před prahem Sněmovny by podle Medianu zůstali lidovci se 4,5 procenta. Předseda KDU-ČSL Marek Výborný Novinkám řekl, že stále stagnující preference jeho stranu netěší. Podle něj je důležité jít mezi lidi a hovořit s nimi o jejich problémech, jako to v Rakousku udělal během kampaně lidovec Sebastian Kurz.

„Proto aktuálně předsednictvo objíždí celou republiku a hovoří s lidmi o jejich problémech, o našich tématech směřujících k podpoře rodin a rodičů, k boji se suchem a péči o životní prostředí. Jedině to je cesta, jak přesvědčit voliče o smysluplnosti volby KDU-ČSL,“ uvedl Výborný.

Komunisté, kterým průzkum přisoudil sedm procent, na dotaz Novinek neodpověděli stejně jako vládní ČSSD, která má podle průzkumu 7,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám