Hlavní obsah

John: Rath si nad sedmi milióny rochnil, vyplynulo z odposlechů

Právo, Novinky, ada, jov
Aktualizováno

Členové mandátového a imunitního výboru Sněmovny dostali v pondělí od policie k dispozici přepisy odposlechů rozhovorů, které vedl obviněný bývalý hejtman David Rath s dalšími aktéry korupční kauzy. Podle Radka Johna (VV) z jejich části vyplývá, jak si Rath nad sedmimiliónovým úplatkem liboval.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John (VV) po jednání mandátového a imunitního výboru, který doporučil vydat Davida Ratha k policejnímu stíhání.

Článek

Jde o odposlechy, kdy byl Rath na návštěvě u ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, která je jednou z obviněných aktérek úplatkářské kauzy.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda imunitního a mandátového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznamuje, že výbor doporučil vydání poslance Ratha k trestnímu stíhání.

„Ty odposlechy, které jsme měli možnost číst, jsou naprosto otřesné,“ řekl John a dodal: „Tam je nahráno, jak si rochní nad sedmi milióny, jak o tom žertují, jak šustí peníze, jak je to baví, je to novodobá pohádka Alibaba a čtyřicet loupežníků, tentokrát z veřejných peněz.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté odvážejí Davida Ratha z vládního objektu Spiritka.

Podle Johna to byl pro poslance šok. Rath podle něj sice trvá na své nevině, je si ale vědom toho, že jeho kariéra definitivně skončila a že se objeví další obvinění na jeho hlavu.

Ve vzduchu byly emoce

Žádné úšklebky ani uvítání, popsal poslanec KSČM Jiří Dolejš Novinkám úterní setkání členů sněmovního mandátového a imunitního výboru s Davidem Rathem na Spiritce, kterou vlastní ministerstvo vnitra.

„Musím říct, že to nebyla vůbec příjemná situace,“ shrnul svůj dojem ze slyšení s Rathem šéf výboru a lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Podle předsedy poslanců sociální demokracie Jeronýma Tejce situaci Rath nehrotil. „Bylo to věcné, nebylo to ze strany Davida Ratha vyhrocené,“ uvedl. Přesto byly podle Tejc cítit emoce. Šéf poslanců ČSSD k tomu poznamenal, že není z lidského pohledu příjemné se dívat na pád z takové výšky, který Rath zažil.

Podle Dolejše v místnosti nejprve zasedli členové výboru a teprve pak se dostavil Rath. „Pan předseda poprosil přítomné pány od policie, aby přivedli Davida Ratha,“ prozradil komunistický poslanec. Následně se dostavili Rathovi právníci. Vazebně stíhaný bývalý hejtman přitom seděl na jedné straně stolu, členové výboru na druhé. Sobotka pak udělil Rathovi slovo. „Požádal jsem ho, aby celou věc popsal celou věc ze svého pohledu,“ uvedl předseda výboru.

Dolejš shrnul Rathovu obhajobu, kterou v úterý pronesl. „Za prvé, že je nevinen, za druhé, že se peněz ani nedotkl,“ uvedl. Celkově podle Dolejše vidí Rath za svou kauzou spiknutí represivních orgánů státu. Na schůzi výboru tvrdil, že nejsou dostatečně kontrolovány. „Neobviňoval žádnou politickou stranu, opoziční nebo vládní, žádného politika,“ řekl Dolejš.

Já mám imunitu, chlubil se dříve Rath

Už dříve se objevily informace o tom, že na nahrávkách, které uvolnila pro potřeby soudu policie, říká Rath Pancové a dalšímu obviněnému, exposlanci Petru Kottovi, že pokud celá věc praskne, oni dva na tom budou hůř, protože on má imunitu.

Právě nahrávky jsou podle policistů jedním z hlavních důkazů proti Rathovi, policisté případ monitorovali půl roku. Bývalého středočeského hejtmana zadrželi minulé pondělí večer s krabicí, v níž našli sedm miliónů korun. Posléze tvrdil, že nevěděl, že v ní byly peníze a hájil se právě slovy o tom, že jde o provokaci.

Poslanci poté, co si vyslechli Davida Ratha, opouští vilu SpiritkaVideo: Novinky

V případu bylo obviněno osm lidí, všichni skončili ve vazbě. [celá zpráva]

Rath je obviněn z přijetí úplatku a hrozí mu až 12 let vězení. Soud na něj uvalil vazbu a poslanec nyní pobývá v litoměřické věznici.

Nedal na sobě znát, že by byl otřesen

Podle poslankyně ODS a členky mandátového a imunitního výboru Ivany Weberové nebylo jednání s Davidem Rathem nijak nestandardní či neobvyklé. „Příliš se to nelišilo od toho, když nám svou kauzu vysvětloval například Vít Bárta,“ řekla Právu Weberová, podle které David Rath nedával navenek znát, že by byl vazbou nějak otřesen.

David Rath odjíždí z vily SpiritkaVideo: Novinky

Členům výboru prý Rath zopakoval svou verzi případu. „Opakoval, že nevěděl, co v té krabici je, že si myslel, že je tam víno,“ řekla Weberová. „Jinak se nás ale nesnažil příliš přesvědčovat. Spíš namítal některé procesní nedostatky, například místní nepříslušnost dozorující státní zástupkyně,“ vzpomínala poslankyně ODS. Skutečnost, že kauzu středočeského hejtmana převzalo státní zastupitelství v Ústí nad Labem, kritizovali i někteří občanští aktivisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám