Hlavní obsah

Jiří Čunek přeskočil lídra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z posledního místa až do samého čela kandidátky vytáhli voliči lidovců senátora a exhejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka. Z jednadvacátého místa díky preferenčním hlasům přeskočil ve Vsetíně i lídra a dosluhujícího lidoveckého starostu Jiřího Růžičku.

Foto: Právo

Zlínský exhejtman Jiří Čunek

Článek

„Myslím, že Vsetínu a Valašsku dávám, co můžu. A když se vám to takto vrátí, je to příjemné,“ přiznal Právu Čunek, který v komunálních volbách dostal 2020 hlasů. Starosta Růžička pak 1777 a druhá na kandidátce lidovců, místostarostka Simona Hlaváčová, získala 1810 hlasů.

Miliardář Sehnal ve volbách prohrál, co mohl

Komunální volby

KDU-ČSL skončilo po dlouhých letech ve své tradiční lidovecké baště na druhém místě za vítězným hnutím ANO. Získalo 16,94 procenta hlasů a čtyři zastupitelské posty, hnutí ANO pak s 20,06 procenta pět míst. V minulém volebním období vládla ve Vsetíně koalice vítězných lidovců (5 mandátů), ANO (3) a STAN (3). Nyní Starostové získali pouhé dva mandáty.

Jak bude vypadat koalice, je nejisté. Do zastupitelstva se dostalo osm politických subjektů. „Variant pro novou koalici je více. Jednáme napříč celým politickým spektrem. Nemám osobně ani stranicky antipatie k žádné straně, která kandidovala,“ řekl Právu lídr ANO a dosluhující místostarosta Pavel Bartoň. Kromě jeho hnutí, lidovců a Starostů (2 mandáty) se do zastupitelstva dostala Koalice pro otevřený Vsetín (3), ODS (2), Nestraníci (2), SPD (2) a PRO Vsetín (1 mandát).

V Brně vyhrála koalice ODS s TOP 09, chce jednat se všemi

Komunální volby

Jistou pozici v koalici nemá ani vítěz. Hnutí ANO hrozí, že ho další političtí hráči ve Vsetíně obejdou. „Musíme být opatrní, aby se nestalo, že to bude o nás bez nás,“ naznačil Bartoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám