Hlavní obsah

V Brně vyhrála koalice ODS s TOP 09, chce jednat se všemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jasným vítězem komunálních voleb v Brně se stala koalice Společně, tvořená ODS a TOP 09 a vedená dosavadní primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS). Na druhé příčce skončilo hnutí ANO s lídrem René Černým a na třetím koalice KDU-ČSL a STAN, v jejímž čele stojí první náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Vaňková chce o budoucí koalici jednat se všemi stranami.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Primátorka Brna Markéta Vaňková ve volebním štábu ODS, 24. září 2022, Brno. Vlevo ministr spravedlnosti Pavel Blažek, vpravo náměstek primátorky Robert Kerndl

Článek

„Chci oslovit všechny subjekty, které se dostanou do zastupitelstva, a řešit programové průniky,“ uvedla Vaňková. Nabízí se tedy spolupráce Společně (ODS a TOP 09) s ANO, která by měla 29 z 55 křesel v zastupitelstvu. Při pokračování v rámci současné čtyřkoalice by se k dosavadnímu týmu ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD přidala ještě TOP 09 a STAN (pozn. koaliční partneři). Tato velká koalice by měla 33 křesel.

O koalici se bude jednat

ODS slaví, Černý z ANO považuje výsledek za dobrý, Hladík sice pomýšlel na post brněnského primátora, s výsledkem je ale spokojen. Ať už jsou volební výsledky jakékoli, záležet bude na dalším povolebním vyjednávání. Minulé komunální volby v Brně totiž jasně vyhrálo ANO, vedeno tehdejším primátorem Petrem Vokřálem.

Nakonec ale skončilo v opozici. Než se totiž stihl Vokřál domluvit s představiteli ostatních stran na možné koalici, domluvily se strany za zády Vokřála. Ten tehdy hovořil dokonce o „megazradě“.

ANO po minulých volbách skončilo v opozici, a navíc v něm začaly vnitřní sváry. Vokřál kritizoval poměry v brněnské organizaci hnutí, pak z něj vystoupil. Vše vyústilo v korupční kauzu Stoka na radnici Brno-střed, v níž šlo o zakázky za 50 milionů korun. Vokřál se již do ANO nevrátil, nyní ale za něj kandiduje v obvodu 58 do Senátu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vítězná koalice ODS a TOP 09 chce o koalici jednat se všemi stranami.

Jde do druhého kola, v němž se utká s dosavadním senátorem a ředitelem brněnské hvězdárny Jiřím Duškem. Ten měl v prvním kole o čtyři procentní body více hlasů. Překvapivě byl ale Vokřál zvolen zastupitelem v Brně-Kníničkách, a to za uskupení Nezávislí kandidáti pro Kníničky s podporou KDU-ČSL.

ANO na mnoha místech uspělo

V nadcházejícím týdnu se bude v mnoha větších městech vyjednávat o koalicích a nebude to vyjednávání lehké. Například v Blansku vyhrála dosud opoziční ANO. Dosavadní koalice ODS, lidovců, sociálních demokratů a Volby pro město již nemá většinu v zastupitelstvu. Starostkou by tam mohla být Lenka Dražilová (ANO). Ve Znojmě v minulých volbách vyhrála ČSSD, nyní je ale vítězem voleb ANO. Starostkou by tam mohla být Ivana Solařová.

V Ostravě chtějí pokračovat ANO, SPOLU a Piráti, možná přiberou i Ostravaka

Komunální volby

V Hodoníně vyhrálo Hnutí PRO Hodonín vedené starostou Liborem Střechou. Oproti minulým komunálním volbám výrazně navýšilo náskok před svými konkurenty a zvítězilo dokonce s více než třiceti procenty hlasů. V Břeclavi se nic nemění. Vyhrálo ANO, které se již na dvojkoalici dohodlo s uskupením Mladí a Neklidní.

Do křesla starosty proto znovu usedne Svatopluk Pěček (ANO). Ve Vyškově zůstává dosavadní radniční koalice složená z ANO, ODS, Nezávislých kandidátů, KDU-ČSL, STAN s podporou Volby pro město a uskupení Náš Vyškov. Starostou ale již nebude Karel Jurka (ODS), ale Karin Šulcová (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám