Hlavní obsah

Jihočeský kraj připravuje novou zubní pohotovost, zubní ordinaci ale nenahradí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Při nedostatku zubních lékařů, se kterým se potýkají i obyvatelé jižních Čech, chystá Jihočeský kraj otevření nové zubní pohotovosti. Ta bude v Českých Budějovicích na Lidické třídě fungovat od ledna 365 dní v roce. Při akutní bolesti zubů tak mají Jihočeši jistotu, že tam najdou pomoc. Ordinaci zubního lékaře ale nenahradí.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Čekárna zubní pohotovosti už je připravená a první pacienty přivítá 1. ledna

Článek

„Tenhle krok děláme také proto, že vím, jak komplikované je pro některé z občanů zajištění zubaře a chceme, aby v případě, kdy musí řešit nějaký akutní problém, měli zajištěnou kvalitní stomatologickou péči v komfortním prostředí,“ řekl Novinkám hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

V nové pohotovosti bude nejen lékař a sestra, ale i recepce s personálem. „Urychlí se tak postup celou službou a samozřejmostí je i moderní technické vybavení,“ míní hejtman.

Oproti současné zubní pohotovosti, která je otevřená v areálu nemocnice, bude mít ordinace na Lidické třídě i více provozních hodin. Ve všední den bude otevřená od 16 do 22 hodin a o svátcích a víkendech od 8 do 22 hodin.

Seznam zubních pohotovostí naleznete už i na internetu

Zdraví

„Pohotovost je určena všem Jihočechům, kteří nemají po ordinační době zubní ordinace možnost akutního ošetření. Díky tomu se pacient do ordinace dostane již administrativně připravený a lékař se může věnovat čistě ošetření pacienta. Celý prostup pohotovostí se tím zrychlí, zvýšíme tak i kapacitu ošetřených pacientů,“ je přesvědčený Kuba.

Dále upozornil, že pohotovost není nová zubní ordinace, ale služba pro všechny, kteří mají nějaký akutní problém, jež potřebují řešit po ordinační době. „Po novém prostředí i kvalitním přístrojovém vybavení volali i sami pohotovost sloužící zubní lékaři, i proto jsme se rozhodli k tomuto kroku, abychom jim co největší komfort zajistili,“ doplnil hejtman.

Pohotovost bude na Lidické třídě v horním patře budovy České spořitelny, provozovatel vzešel z výběrového řízení a Jihočeský kraj bude na celý provoz přispívat sedmi miliony, město České Budějovice pak dvěma miliony korun.

Další pohotovost funguje v Jihočeském kraji v Táboře, kde je otevřeno o víkendech. Pohotovost slouží také zubní lékaři ve svých ordinacích i v dalších okresech kraje, ale jedná se většinou o tři nebo čtyři hodiny v sobotu a v neděli.

Strach, který provází celé generace. Většinou je přitom zcela zbytečný

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám