Hlavní obsah

Strach, který provází celé generace. Většinou je přitom zcela zbytečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zuby někdy určitě potrápily každého z nás. Mnoho lidí ale kvůli strachu odkládá pravidelné návštěvy u zubaře a péči o svůj chrup tak zanedbává. Přitom v dnešní době umějí už i zubaři učinit návštěvu bezbolestnou. O tom, proč je důležité zuby čistit správně nebo jak digitalizace proměňuje stomatologii, přišla do podcastu Neklepat pohovořit stomatoložka a členka České parodontologické společnosti Kamila Cmíralová.

Neklepat: Kamila CmíralováVideo: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Čeká nás všechny paradentóza? (2:30)
  • Co kromě kazů Čechy trápí nejvíce? (6:05)
  • Co je biostimulační laser? (10:05)
  • Pomáhá hřebíček na bolesti zubů? (20:12)
  • Jak se starat o dětské zoubky? (24:01)

Nejčastějším problémem, který Čechy trápí, jsou zubní kazy. Na ty má největší vliv strava, naopak role genetiky je, co se tvorby kazů týče, minimální. „Někdo může mít ke kazům větší sklon, protože se mu třeba tvoří méně slin. Ale když si zuby dobře vyčistí, tak se prostě nezkazí,“ říká v úvodu rozhovoru stomatoložka Kamila Cmíralová.

Zubní kazy však mohou mít i lidé, kteří si zuby čistí každý den, ale špatně. Často ani nemusí vědět, že nějaké zuby kartáčkem přeskakují. Tady nastupuje dentální hygiena.

Chladnější bydlení je zdravější, pokud nejsme už moc zdegenerovaní, říká imunolog

Podcasty a pořady

„Základem je domácí péče. Ale hygienistka je k tomu, aby nám řekla, kde si zuby čistíme špatně, jak si to máme čistit, jaké velikosti mezizubních kartáčků máme používat,“ vysvětluje stomatoložka s tím, že nejdůležitější je čistit zuby mezizubními kartáčky.

Většina ošetření je bezbolestných

„Myslím si, že ošetření dokážeme téměř úplně bezbolestně. Já se věnuju paradentóze, hodně pacientů ošetřujeme tak, že odstraňujeme zubní kámen pod dásněmi, což je nepříjemné, a i na to pícháme anestezii,“ doplňuje Cmíralová.

Foto: Novinky

Stomatoložka a členka České parodontologické společnosti Kamila Cmíralová

Kromě injekce se jako anestetikum používá také gel, který se nanese na sliznici před vpichem nebo sprej. Stomatologům dobře slouží i rajský plyn, který sice nezbavuje bolesti, ale pacienta zbaví strachu.

Digitalizace a lasery

Největší novinkou ve stomatologii je ale digitalizace. Díky tomu zubaři nemusejí zuby otiskovat a místo toho je skenují. „Scanner si můžete představit jako malou kamerku, kterou se jezdí po zubech a potom se do laboratoře už neposílají otisky, ale posíláme data a oni nám na jejich základě vyrábějí korunky a můstky,“ vysvětluje doktorka.

I po smrti lze udělat dobrý skutek. Darujte nám své tělo, říká profesor Kachlík

Podcasty a pořady

S digitalizací souvisí také 3D tisk. 3D tiskárna dokáže vytisknout implantační šablony, sádrové modely zubů nebo provizorní můstky a korunky. Zatím ale nebyl objeven vhodný materiál, který by vydržel.

Anketa

Máte před návštěvou zubaře strach?
Ano, vždy
47,7 %
Dřív ano, dnes už ne
33,2 %
Nikdy jsem neměl/a strach
19,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1808 čtenářů.

O něco delší dobu se také používají lasery. Například biostimulační laser se používá na afty a záněty na sliznici. Podle Cmíralové tento typ laseru napomáhá k jejich hojení a pacienti si zařízení mohou půjčit i domů, což je pro mnoho z nich nesmírnou úlevou.

Více o tom, jak správně čistit zuby i dětem nebo jak často chodit k zubaři, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám