Hlavní obsah

Jen tři hejtmani nebudou obhajovat

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do krajských voleb zbývá osm měsíců a až na malé výjimky mají politické strany jasno, koho vyšlou do soubojů o vedení krajů. Většinou jde o politické matadory – hejtmany, jejich náměstky, starosty a krajské zastupitele. V seznamu lídrů lze najít také více než desítku poslanců a senátorů, ale občas se objeví i úplní nováčci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ze současných hejtmanů nebudou obhajovat pouze tři. Jihomoravského Bohumila Šimka vystřídá jako lídr ANO exprimátor Brna Petr Vokřál. Celkově bude ANO obhajovat pět hejtmanských křesel.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Petr Vokřál (ANO)

Stejně hejtmanů má i ČSSD. Plzeňského šéfa Josefa Bernarda, který se rozžehnal se soc. dem., zastoupí coby jednička kandidátky jeho náměstek Ivo Grüner.

Jediný hejtman za KSČM Oldřich Bubeníček už znovu v Ústeckém kraji kandidovat nebude, proto si místní komunisté zvolili za lídra starostu Lovečkovic Radka Černého.

V Královéhradeckém kraji bude obhajovat hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Zajímavý bude ale souboj mezi Pavlem Bělobrádkem a Martinem Červíčkem. Bělobrádek, poslanec a exšéf lidovců si zopakuje souboj s lídrem kandidátky ODS a STAN, senátorem a náměstkem hejtmana Červíčkem. Oba se v roce 2018 dostali do finále v senátních volbách, v nichž byl úspěšnější bývalý policejní prezident.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Červíček

„Není to žádná novinka. Nejen v senátních volbách, ale i v minulých krajských volbách byl Martin v čele kandidátky a já byl dvojka na naší kandidátce, protože jsem byl ve vládě,“ řekl Právu Bělobrádek.

Věří, že uspějí a získají svých 10 až 12 procent, ale favoritem voleb je ANO, které vyhrálo i minule, ale nesložilo koalici, protože ostatní se proti němu domluvili. Tehdy ANO vedla Klára Dostálová, poslankyně a ministryně pro místní rozvoj.

Čunek vs. Gazdík: žádné podpásovky

Letos nejsilnější vládní strana v Královéhradeckém kraji vsadila na politického nováčka, jako jedničku nasadí podnikatele z Jičínska Jaromíra Dědečka. O něm se dá dohledat, že byl spolumajitelem strojíren SECO a že ještě před deseti lety byl sponzorem ODS.

Na Olomoucku se střetnou krajští koaliční partneři. Lídrem ANO je hejtman a poslanec Ladislav Okleštěk. Vyhodit ze sedla se ho budou snažit jeho náměstci. Kandidátku ODS vede Dalibor Horák a lídrem ČSSD je Jiří Zemánek. Okleštěk doufá, že si nebudou se svými kolegy okopávat kotníky.

„My si tu nehrajeme na žádnou velkou politiku a neděláme různé hry jako v Praze, ale provozujeme venkovskou politiku pro lidi, a tak doufám, že kampaň bude normální,“ řekl Právu Okleštěk.

O slovo se ale hlásí i další formace. Konkurovat chce např. Koalice pro Olomoucký kraj – složená z lidovců, zelených, TOP 09 a hnutí ProOlomouc – kterou vede poslanec a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. O koalici se chtějí pokusit i Piráti – kteří v ostatních krajích jdou samostatně – se STAN. Starostové v minulých volbách získali v Olomouckém kraji skoro deset procent a šest mandátů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Gazdík.

Také ve Zlínském kraji si půjdou po krku koaliční spojenci. Pozici hejtmana bude hájit senátor Jiří Čunek za KDU-ČSL, konkurentem mu tam bude radní pro školství a poslanec STAN Petr Gazdík. Oba se dušují, že na sebe budou hodní. „Už jsme si o tom s Jurou Čunkem popovídali, jsme profesionálové a těšíme se na ten souboj, nepovedeme jej podpásově,“ řekl Právu Gazdík.

Podobně mluví i Čunek, který má práce nad hlavu s projektem obří zlínské nemocnice: „Ukrojili jsme si tu dost velký krajíc, takže ti, kteří jsou ve výkonu, na nějakou řevnivost nemají čas. Když mě Petr Gazdík porazí, tak se svět nezboří, protože je pracovitý a myslí to poctivě.“

Ve středních Čechách na sebe narazí hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a poslanec a místopředseda ODS Martin Kupka. Starostové podporovaní lidovci proti současné hejtmance nasadili starostku Mnichovic Petru Peckovou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslava Pokorná Jermanová

Zajímavé budou volby i na Liberecku, kde už dvakrát s velkým náskokem vyhráli Starostové pro Liberecký kraj v čele s hejtmanem Martinem Půtou, kteří v roce 2016 získali 32,35 procenta hlasů. Piráti proti Starostům nasadili Zbyňka Miklíka, radního Turnova, ODS Dana Ramzera, starostu Frýdlantu. ANO tam vsadilo na starostku České Lípy Jitku Volfovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám