Hlavní obsah

Ministryně Hubáčková rezignuje

• Aktualizováno

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) rezignuje na svůj post. Učiní tak ze zdravotních důvodů. V čele resortu by ji mohl nahradit dosavadní místopředseda strany Petr Hladík. Šéf lidovců Marian Jurečka to oznámil na tiskové konferenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková

Článek

„Rozhodla se ze zdravotních důvodů rezignovat. V okamžiku, kdy je zdraví přednější než politika, tak respektujeme její rozhodnutí,“ oznámil Jurečka po jednání předsednictva a celostátního výboru.

Stát dá dotace na elektroauta, ale ne soukromníkům

Domácí

„Čeká mě operativní zákrok, jehož léčba bude vyžadovat čtyři až šest měsíců. A to v situaci, kdy pracujete na takové pozici a s takovým zatížením, není možné. Velmi pečlivě jsem zvažovala a snažila se některé věci ustát a zvládnout, není to jednoduché, omezuje to člověka v rozhodování a aktivitě, a tak jsem ráda, že předsednictvo přijalo moje rozhodnutí,“ doplnila Hubáčková.

Celostátní výbor v pondělí současně rozhodl, že by Hubáčkovou v čele resortu měl nahradit místopředseda lidovců Petr Hladík, který se problematikou životního prostředí dlouhodobě zabývá.

„Vzhledem k tomu, že vedeme EU a máme energetickou krizi, tak naprosto rozumím tomu, že je potřeba se naplno věnovat ministerstvu životního prostředí. Ta situace není jednoduchá ani pro mě, musel jsem velmi zvážit nastavení v rodině. Beru to s pokorou,“ uvedl Hladík s tím, že se ujme funkce, jakmile ho jmenuje prezident, s plným nasazením.

Prezidenta Miloše Zemana hodlá Jurečka v úterý o změnách telefonicky informovat, s premiérem Petrem Fialou (ODS) již situaci řešil. Premiér na svém Twitteru uvedl, že rozhodnutí Hubáčkové chápe, a popřál jí brzké uzdravení.

Nominaci Hladíka prý bere předseda vlády na vědomí. „Petr Hladík se věnuje životnímu prostředí dlouhodobě, jeho práci znám i z jeho působení v Brně. Jeho nominaci ze strany KDU-ČSL respektuji a podle toho budu dále postupovat,“ dodal.

Před zhruba dvěma týdny Hubáčkovou zkritizoval prezident Miloš Zeman. Ten ji zařadil mezi šestici ministrů, které by, být v pozici předsedy vlády, vyměnil. O Hubáčkové Zeman prohlásil, že je „dobromyslná teta, která adoruje Green Deal.“

V době, kdy Hubáčková resort životního prostředí řídila, se Česko muselo potýkat s jedním z největších lesních požárů v naší novodobé historii v národním parku České Švýcarsko, který trvalo uhasit 20 dní.

Před týdnem se Hubáčková rozhodla odvolat ředitele správy parku Pavla Bendu, protože podle ní nezvládl své manažerské povinnosti a nedostatečně komunikoval s obcemi v době požáru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám