Hlavní obsah

Jednání o služebním zákonu pokračují, koalice diskutuje s opozicí, jak dál

Novinky, jas

Do dalšího dějství vstoupilo v pátek ve Sněmovně projednávání návrhu novely služebního zákona. Z účasti se omluvilo na pět desítek poslanců, tedy zhruba čtvrtina zákonodárců. Pravicová opozice varovala, že v navržené podobě nenechá zákon projít. Dopoledne se proto sešli zástupci obou znesvářených táborů, aby projednali možné úpravy.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně. Na snímku zleva Bohuslav Sobotka, Jiří Dienstbier a Roman Sklenák

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) opozici vyčetl, že blokuje projednávání zákona, a přitom jej v minulosti mohla sama přijmout. Odmítl rovněž návrh šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury, aby vláda „nestrašila Bruselem“ a vyjednala si dostatek času na přijetí novely, bez níž vstoupí od ledna příštího roku mnohokrát odkládaná norma z roku 2002. S ní není spokojen prakticky nikdo.

Stanjura opáčil, že opozice nechce bránit přijetí zákona, ale chce, aby byl kvalitní. „Myslíme si, že se to dá stihnout,“ dodal s tím, že ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) by měl konečně přestat lpět na navržené podobě zákona.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Opozice rovněž požadovala, aby vláda vyčíslila náklady spojené se zákonem, ať už vstoupí v platnost kterákoli z jeho podob. Dienstbier konstatoval, že v případě přijetí navrhované novely budou činit náklady zhruba půl miliardy. Pokud by vstoupila v platnost nezměněná norma z roku 2002, byly by podle něj náklady minimálně pět miliard korun.

Pravicová opozice si následně vzala přestávku na jednání klubů do 13. hodiny. Během pauzy budou probíhat rozhovory o tom, jak naložit s aktuální schůzí i s celou záležitostí kolem služebního zákona, který za současné konstelace nemá příliš šancí na hladké přijetí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám