Hlavní obsah

Markéta Řeháková jako mluvčí prezidenta končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tisková mluvčí prezidenta Petra Pavla Markéta Řeháková na Pražském hradě končí. Ani ne měsíc poté, co opustila post ředitelky hradního tiskového odboru, opouští i funkci tiskové mluvčí. Informaci v pondělí večer přinesl Deník N, následně ji potvrdil odbor komunikace prezidentské kanceláře.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Mluvčí českého prezidenta Markéta Řeháková

Článek

Markéta Řeháková se na konci svého působení na Pražském hradě dohodla, aby předešla spekulacím o napjatých vztazích v Pavlově týmu. K rozvázání pracovního poměru dojde dle Hradu dohodou k 31. říjnu. V průběhu října už ale Řeháková v kanceláři působit nebude.

„Od začátku spolupráce s prezidentem Pavlem bylo mým hlavním cílem přispívat k pozitivnímu veřejnému mínění o jeho rozhodování a prezentaci. Důvodem mého odchodu z pozice tiskové mluvčí je snaha předejít spekulacím o uspořádání vztahů uvnitř prezidentské kanceláře, které se v uplynulých týdnech objevovaly ve veřejném prostoru,“ uvedla Řeháková.

„Jejich šíření by mohlo narušovat fungování prezidentského týmu a oslabovat celkový pozitivní dojem na veřejnosti, což by bylo v rozporu s mou dlouhodobou misí,“ dodala.

K jejímu odchodu se vyjádřil i prezident Petr Pavel. Zmínil, že jeho tisková mluvčí s ním prošla úspěšně celou náročnou předvolební kampaní i obdobím nastavování komunikace po Pavlově nástupu do prezidentské funkce. „Po celou dobu jsem oceňoval její schopnost předjímat a přinášet vhodná komunikační doporučení i v krizových situacích. Stejně jako její nasazení a vůli věnovat své práci maximum,“ uvedl prezident.

„Kombinace funkce ředitelky odboru s tiskovou mluvčí se ukázala jako časově i obsahově náročná a začala na ni vytvářet velký tlak. Nabídku působit nadále ve funkci tiskové mluvčí nepřijala, protože nenaplnila její představu. V týmu ji budu postrádat, ale její rozhodnutí i důvody respektuji,“ sdělil prezident Pavel.

Mluvčí prezidenta a šéfka odboru komunikace budou nově dvě pozice

Domácí

O definitivním konci Řehákové na Pražském Hradě informoval s odkazem na pět zdrojů v pondělí večer Deník N. „Ano, Markéta Řeháková končí na pozici mluvčí,“ řekl listu pod podmínkou anonymity pracovník prezidentské kanceláře. „Markéta Řeháková končí, nepodala ale přímo výpověď, je to po dohodě,“ popsal člověk z Hradu.

Počátkem září Hrad oznámil, že Řeháková končí ve funkci ředitelky komunikace s tím, že prezidentovou mluvčí zůstává. Důvodem rozdělení pozic mluvčí a vedoucí komunikace je velké množství agendy spojené s vysokým pracovním vytížením současné ředitelky odboru komunikace, vysvětlil Hrad. „Markétě Řehákové byla nabídnuta pracovní pozice mluvčí prezidenta republiky, kterou přijala,“ uvedl.

Deník N nyní upozornil na to, že Řeháková z veřejného prostoru zmizela už po svém odvolání z čela tiskového odboru, prezidenta nedoprovázela ani na jeho cestách. Nebyla ve Spojených státech, kde Pavel vystoupil v OSN, ani na výjezdu do Jihomoravského kraje.

„Já jsem přijel z dovolené těsně před cestou (do USA), ale pokud vím, Markéta byla také na dovolené a v době, kdy se vyřizovala víza, byla ona i s pasem v Indii, takže to technicky nešlo,“ vysvětlil Pavel podle Deníku N absenci své mluvčí v New Yorku. V Jihomoravském kraji ho zase údajně nedoprovázela kvůli jiné práci.

Dusno na Hradě? Tým si musí „sednout“, vysvětluje Kolář

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám