Hlavní obsah

Je to vznik nové StB, pustila se ODS do novely zákona o policii

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda na pondělním zasedání schválila novelu zákona o policii a novelu trestního řádu, která stanoví, že policie bude moci používat v trestním řízení informace, které získají zpravodajské služby. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) předloha reaguje na poslední vývoj v bezpečnostní oblasti. Opoziční ODS prohlásila, že vláda schválila vznik nové StB.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se zdraví s premiérem Andrejem Babišem (ANO)

Článek

„Novela zákona reaguje na poslední vývoj. V bezpečnostní oblasti se objevují nové hrozby, kyberkriminalita, riziko použití dronů pro teroristický útok. Novela stanoví, že u velmi přesně vymezených trestných činů jako terorismus, lze v trestním řízení použít informace, které jsou získané zpravodajskými službami,“ vysvětlil Hamáček.

Čína zve vědce a politiky na výlet. Pak jim nabízí spolupráci, tvrdí BIS

Domácí

Konkrétně se jedná například o informace získané odposlechy. V současnosti je praxe taková, že zpravodajské služby mohou policii pouze upozornit na možnost, že některé osoby páchají trestnou činnost. Policie pak může zahájit řízení a při prověřování opatřit vlastní důkazy.

Ke změně není důvod, míní Benda

Do novely se pustila opoziční ODS. „Vláda schválila nebezpečnou novelu zákona, která v určitých případech umožňuje využití informací získaných tajnými službami jako procesního prostředku při případném trestním řízení. Jde o nejzásadnější změnu postavení tajných služeb od sametové revoluce,” uvedl v komentáři šéf ústavně-právního výboru Marek Benda.

„Zákon vnímám jako snahu smíchat vyšetřovací a zpravodajskou funkci pod hlavičku tajných služeb – tedy model novodobé StB,” zkritizoval.

Spolupráce mezi zpravodajskými službami a policií podle něj dosud fungovala bezproblémově a není důvod zavedený model měnit.

„Obzvlášť s vědomím toho, že tajným službám zadává úkoly vláda a prezident republiky a hrozí tak trvalé podezření z úkolování služeb proti politickým oponentům,” varoval Benda.

Zneužití nehrozí, tvrdí Hamáček

Zneužití citlivých informací podle Hamáčka nehrozí. „Pokud se jedná o to, že díky informacím zpravodajských služeb můžeme zabránit nějakému teroristickému útoku nebo toho teroristu odsoudit, to je zásadní věc, kterou musíme brát v potaz. Je to vyvážené a jsou tam dostatečné pojistky proti tomu, aby to bylo zneužíváno,“ dodal.

Hamáček chystá povinný občanský průkaz pro děti už od šesti let

Domácí

Novela také stanoví, že policie bude moci zasáhnout proti bezpilotním systémům, takzvaným dronům. „Je tam oprávnění policie monitorovat ta pásma nebo zasáhnout, v extrémním případě převzít kontrolu, například pokud by policie získala poznatek, že na Václavské náměstí míří dron, který má pod sebou pověšenou pětikilovou bombu,“ upřesnil Hamáček.

Předlohu nyní posoudí Sněmovna. Pokud ji schválí, novelu dostanou na stůl senátoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám