Hlavní obsah

Je to šok a obrovská ztráta, reagují čeští politici na skon Havla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Úmrtí Václava Havla šokovalo celou českou politickou scénu. Skon bývalého prezidenta označil premiér Petr Nečas za obrovskou ztrátu. Na Pražském hradě i na mnoha radnicích v zemi zavlály smuteční prapory. Na Václavském náměstí v Praze lidé od odpoledne zapalují svíčky.

Článek

Stejně tak lidé spontánně a mlčky kladou květiny a svíčky před vilu v Dělostřelecké ulici v Praze, kde Havel také žil.

Foto: MMS/Robert Dengler, Právo

Lidé již brzy po oznámení o smrti Václava Havla začali zapalovat svíčky u sochy Svatého Václava na Václavském náměstí.

"Jsem tím lidsky zasažen," reagoval v ČT roztřesený Nečas. Havel měl můj respekt a zaslouží si nejvyšší úctu a nejvyšší pocty ze strany státu, doplnil.

Peake brečela pod balkónem

Vicepremiérka Karolína Peake podotkla, že zpráva o Havlově smrti je naprostým šokem i přes to, že na exprezidentovi bylo v posledních měsících vidět, že se mu nedaří dobře. "Je to konec jedné éry, konec života osobnosti, která pro naši zem tolik znamenala a udělala," uvedla Peake (Věci veřejné) v prohlášení pro média.

"Když byl zvolen poprvé prezidentem a vystoupil na balkón na nádvoří Pražského hradu, brečela jsem pod tím balkónem dojetím. Nikdy na to nezapomenu. Rodině vyjadřuji upřímnou soustrast," dodala.

Němcová: Stál vždy za svým národem

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) uvedla, že "Václav Havel je symbolem návratu svobody a demokracie do naší země". Podle ní ČR v Havlovi ztrácí morální autoritu. Dodala, že "v historii naší země patří Václav Havel do řady vynikajících osobností, které v osudových dobách vždy stály za svým národem".

Štěch: Navázal na Masaryka

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) si pod pojmem Havel vždy představí humanistu a demokrata. "Svým specifickým způsobem navázal asi nejvíce ze všech politiků na prezidenta Masaryka. Jestliže o Masarykovi platí, že se zasloužil o stát, Havel se zasloužil o návrat demokracie do Československa," řekl Štěch. Podotkl, že Havel si svůj obrovský kredit během prezidentství udržel až do posledního dne svého života. "Hodnotově zůstal prakticky stejný," dodal.

Kalousek: Byl symbol cesty ke svobodě

Pro ministra financí a místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska byl Havel "symbol naší cesty ke svobodě". Jako prezident prý vykonal nesmírně mnoho pro rozvoj demokracie v ČR i pro české začlenění do NATO a Evropské unie.

Sobotka: Snad se nevrátí komunisté

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) uvedl, že Havlův odchod vzbuzuje obrovskou lítost mezi všemi, kdo se podíleli na sametové revoluci v roce 1989. "Pevně věřím, že s odchodem Václava Havla se nám tady nevrátí komunisti, protože to bych považoval za velkou tragédii," uvedl.

Zaorálek: Vděčíme mu za váhu Česka ve světě

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek uvedl, že zemřel člověk, který byl v 90. letech minulého století fakticky známější než celé Česko a země mu vděčí za váhu ve světě. "Dal ideu a obsah našemu státu v těch počátcích po revoluci a dlouho jsme z toho žili," podotkl. "Teď na to zůstáváme bez něho, sami," poznamenal Zaorálek.

John: Nikdo mu nemůže upřít zásluhy

Šéf Věcí veřejných Radek John uvedl, že Havel byl "jedním z těch mála šťastných Čechů, kterým nikdo nemůže upřít obrovskou osobní zásluhu na tom, že Česká republika je dnes svobodný, demokratický a suverénní stát". Havel podle něj zůstane inspirativní osobností a jedním z nejvýznamnějších Čechů.

Zeman: Svůj život naplnil

Úctu exprezidentovi vyjádřil i bývalý premiér Miloš Zeman. „Vždy jsem si Václava Havla vážil, ač jsme se v názorech často lišili. Do posledního zbytku naplnil svůj život,“ citovala ČT Zemana.

Schwarzenberg: Zemřel jeden z největších Evropanů

Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga zemřel jeden z největších Evropanů dneška. „Je to největší ztráta, kterou jsme mohli utrpět. Byl to největší Čech našich dob, byl uznáván po celém světě, protože byl jeden z největších Evropanů,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Dodal, že bývalý prezident byl velmi statečný, dobrý dramaturg a politik se skvělým politickým úsudkem. „Osobně byl velmi skromný a plachý, ale v okamžiku, když se setkal s nejmocnějšími lidmi na světě, tak s nimi mluvil jako rovný s rovným,“ poznamenal Schwarzenberg, který dělal Havlovi několik let šéfa prezidentské kanceláře.

Tůma: Havel byl nejméně pravděpodobný vůdce

Zdeněk Tůma, bývalý guvernér ČNB, řekl: „Václav Havel byl na první pohled ten nejméně pravděpodobný vůdce. Působil křehce, přesto dokázal stát za svým jako málokdo. Pro mne osobně zůstane zosobněním vůle, hledání pravdy a morálních hodnot.“

Dlouhý: Havel nás s Klausem mohl potopit, ale neudělal to

Vladimír Dlouhý, bývalý ministr průmyslu a nynější člen Národní ekonomické rady vlády: „Popravdě řečeno, on měl v létě 1990 systémovou sílu možná zabránit jmenování vlády, ve které seděl Václav Klaus, já a někteří další, kteří jsme se pak stali nositeli té transformace, se kterou on třeba nemusel souhlasit. Ale on to neudělal, protože věděl, že je tady nějaký výsledek voleb, a on, myslím, také intuitivně cítil, kdo byli ti politici, kteří, i když s ním třeba úplně nesouhlasí, tak mají ten drajv a dokážou jako správný politik dosáhnout svého.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám