Hlavní obsah

Jde po mně BIS, tvrdí senátor Štětina

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátor Jaromír Štětina (za TOP 09 a Starosty a nezávislé) v pondělí vystoupil proti podivným praktikám, za nimiž podle něj stojí Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle jeho slov se jej v pondělí kdosi pokusil vytlačit vozem ze silnice. BIS se proti senátorově tvrzení důrazně ohradila.

Článek

"V posledních týdnech zesílily psané, telefonické i fyzické útoky. Poslední z nich se udál dnes (v pondělí, pozn. red.) dopoledne na Pankráci, kdy se auto, které jsem řídil, snažil agresivně vytlačit ze silnice muž v černé Škodě Octavii," uvedl senátor.

Štětina v tiskové zprávě, kterou k incidentu vydal, uvedl, že v roce 2008 podal na BIS trestní oznámení. "Utajené dokumenty, které jsem získal ve funkci senátora, svědčí o tom, že vysocí důstojníci BIS protiprávně spolupracovali s orgány činnými v trestním řízení," tvrdí senátor.

Celá záležitost souvisí s případem někdejšího důstojníka BIS Vladimíra Hučína, který byl podle Štětiny za pomoci rozvědky "kriminalizován".

S Stb jsem nespolupracoval, tvrdí senátor

"Mám k těmto dokumentům stále přístup, což příslušní pracovníci BIS vědí a snaží se mne zastrašit organizováním kampaně, která má dokazovat, že jsem spolupracoval v době normalizace s StB," tvrdí Štětina s tím, že právě tyto dokumenty jsou klíčem k nátlaku na jeho osobu.

Štětina, který připomíná, že nikdy se státní bezpečností nespolupracoval, neváhá jmenovat i lidi, které BIS při snaze o jeho diskreditaci využívá. Jmenuje aktivistu Tomáše Pecinu, bývalého pracovníka BIS Jana Schneidera a novináře Jana Rejžka.

Naprosto nehorázné obvinění, tvrdí BIS

BIS senátorovo tvrzení ústy svého mluvčího Jana Šuberta rozhořčeně odmítla. "Důrazně odmítáme, že bychom senátora Štětinu nějak zastrašovali, organizovali proti němu kampaně nebo se jej pokoušeli fyzicky ohrozit," konstatoval mluvčí s tím, že jde o nehorázné obvinění.

"Takové prostředky a metody, o kterých pan senátor Štětina mluví, služba zásadně nepoužívá, nejsme předlistopadová StB," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám