Hlavní obsah

Jasné vymezení: Tusk zamířil za Pavlem na Hrad, Fico s Orbánem za Zemanem na jednohubky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco polský premiér Donald Tusk se po jednání předsedů vlád zemí V4 setkal s českým prezidentem Petrem Pavlem, premiéři Slovenska a Maďarska Robert Fico a Viktor Orbán zamířili na schůzku s bývalým prezidentem Milošem Zemanem. Orbán se později sešel ještě s bývalým prezidentem Václavem Klausem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bývalý prezident Miloš Zeman (vlevo) se setkal se slovenským premiérem Robertem Ficem (vpravo) a maďarským premiérem Viktorem Orbánem (uprostřed)

Článek

Pavel Tuska přijal v úterý odpoledne na Pražském hradě. Ještě před premiérským jednáním V4 se s polským protějškem setkal separátně i předseda české vlády Petr Fiala (ODS).

Čeští a polští představitelé tak deklarovali blízkost vztahů obou zemí, které zastávají identické postoje ke konfliktu na Ukrajině; řešení vidí v porážce agresora, kterým je Rusko.

Fico s Orbánem, jejichž postoje k válce na Ukrajině by se daly shrnout do požadavku na okamžitá mírová jednání bez ohledu na legitimní nároky Ukrajiny, se po jednání V4 a následné tiskové konferenci odebrali do Dejvic, kde si zřídil kancelář exprezident Miloš Zeman.

Visegrádská 2+2. Premiéři hledali shodu, Rusko je rozděluje

Domácí

Setkání přihlíželi i Zemanovi dlouholetí spolupracovníci Vratislav Mynář a Jiří Ovčáček. Připraveno bylo i pohoštění.

Viktor Orbán se později sešel ještě s bývalým prezidentem Václavem Klausem. Informoval o tom ČTK manažer jeho institutu Petr Macinka. Setkání, na kterém se řešil nově zvolený maďarský prezident Tamás Sulyok, detaily ze schůzky V4 či Klausův pohled na českou politiku, označil Macinka jako přátelské. S Ficem se Klaus hodlá setkat až při své návštěvě Bratislavy 11. března.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Prezident Petr Pavel přijal 27. února 2024 polského premiéra Donalda Tuska

Reklama

Výběr článků

Načítám