Hlavní obsah

Jako v Dubaji. Česká policie si pořídila služební ferrari

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie se v pondělí pochlubila přírůstkem, který získala do svého vozového parku. Jedná se o Ferrari F 142 – 458 Italia, které bylo zabaveno coby majetek pocházející z trestné činnosti. Stroj s maximální rychlostí 326 km/h hodlá policie využívat ke stíhání silničních pirátů i pro dohled na tuningových akcích.

Foto: Policie ČR

Ferrari F 142 – 458 Italia

Článek

Původně civilní vůz, který má najeto kolem 2000 kilometrů, byl deset let odstaven a jeho opětovné zprovoznění vyšlo na 130 tisíc korun.

Dovybavení potřebnými proprietami, jako je kamerový systém, radiostanice či výstražná světla a změna barvy z původní klasické červené, vyšlo na 340 tisíc korun. Servis prozatím vyšel na 25 tisíc korun.

Celkem tak policie na automobil zatím vynaložila 495 tisíc korun. Provoz a údržba takového typu vozu je nicméně nesrovnatelně dražší než u běžného automobilu. Relativně omezená je i dostupnost náhradních dílů.

Samostatnou otázkou je výše pojištění. Osmiválcový čtyřapůllitr si také nevystačí s běžným Naturalem 95, tankovat je potřeba minimálně 98oktanový benzín.

Jak rozpoznat nová policejní BMW? Je to obtížnější než u superbů

AutoMoto

Ferrari 458 Italia se vyrábělo v letech 2009 až 2015. Jedná se o supersport s motorem uprostřed a poslední model tohoto typu s atmosférickým plněním osmiválcového motoru.

Pořizovací cena se u nového vozu pohybovala kolem šesti milionů korun. S tak extrémně nízkým nájezdem, kterým se pyšní konkrétní vůz, ani za několik let svou hodnotu na trhu ojetin neztratil.

Cena výměny brzdových kotoučů a destiček se v případě, že vůz je vybaven karbon-keramickými brzdami – a podle dostupného videa to vypadá, že ano – dle informací od prodejce vozů Ferrari Advantage Cars pohybuje mezi 400 a 500 tisíc korunami bez DPH.

Jak často a zda vůbec je takový servis třeba dělat, záleží na způsobu, jakým se s autem jezdí.

Ceny pneumatik na Ferrari 458 Italia se pohybují řádově od 12 do 15 tisíc korun bez DPH za kus, tedy od 48 do 60 tisíc korun na celé auto. Policie ve své tiskové zprávě píše, že cena servisu vozu na rok 2022 je cca 25 tisíc korun s DPH.

Podle tvrzení policie bude vozidlo využíváno „při boji s mezinárodními ilegálními závody“, jako dohled na tuningových srazech, pří pátrání po vozidlech i v rámci preventivního dohledu či prezentaci policie.

„Jeho potenciál můžeme využít i při pronásledování odcizených vozidel, která přes naše území projíždějí do sousedních zemí. Škála úkolů, které vozidlo bude plnit, je skutečně široká,“ řekl o vozidle ředitel služby dopravní policie Jiří Zlý.

Ferrari 458 Italia
Rok výroby 2011
Najeto – cca 2 000 km.
Výkon 416 kW.
Zdvihový objem 4 497 ccm, V8
Max. rychlost 326 km/h
zdroj: Policie ČR

Policie tvrdí, že obdobná vozidla využívají policisté i v dalších evropských zemích, ať už jde o Německo, Itálii, či Velkou Británii. V tuzemsku jej má provozovat Speciální oddělení dohledu Čechy, které má celorepublikovou působnost. Řídit vůz prý budou jen speciálně vyškolení policisté.

S extrémně silnými vozy se u policie v ČR příliš často nesetkáváme. Jeden takový zapůjčený vůz BMW i8 v roce 2017 havaroval při projížďce, které se účastnil šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Vypůjčené luxusní policejní BMW je nabourané. Řidič měl kolaps

Krimi

Naposledy se v polovině července pochlubila první desítkou ze sedmdesáti objednaných BMW řady 5. Ty budou coby označené i neoznačené využívány pro dohled na silnicích i pro pronásledování ujíždějících řidičů.

Jak rozpoznat nová policejní BMW? Je to obtížnější než u superbů

AutoMoto

Pro vlastní potřebu policie využívá pouze část vozidel pocházejících z trestné činnosti. Z 900 loni zabavených aut jich byla většina prodána. Policie zdůraznila, že toto ferrari není nejdražším ani nejraritnějším zabaveným vozem.

Foto: Profimedia.cz

Bugatti Veyron (vlevo) a Ferrari FF používané policií v Dubaji

Drahými supersporty v policejních barvách se chlubí hlavně bohaté ropné země Perského zálivu.

Například policie v Dubaji ve Spojených arabských emirátech používá Bugatti Veyron v hodnotě 4 milionů dolarů (96 milionů Kč), ukazuje se ale i s „levnějšími“ kousky, jako jsou Lamborghini Aventador za 450 tisíc dolarů (téměř 11 mil. Kč) či McLaren MP14-12C za 230 tisíc dolarů (5,5 mil. Kč).

Nechybí ani zmiňované BMW i8, Ferrari FF, Ford Mustang, Audi R8 V10 či Mercedes-Benz SLS AMG.

Dubajská policie dostala další silniční bestii

AutoMoto

Anketa

Souhlasíte s tím, aby policie používala služební ferrari?
Ano
51,8 %
Ne
48,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23624 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie převzala prvních deset BMW řady 5

Prvních deset z celkových sedmdesáti BMW řady 5 převzala Policie ČR v pátek od dealera Stratos Auto. Sloužit budou v označených i neoznačených variantách.

Výběr článků

Načítám