Hlavní obsah

Jako bývalý voják se nemohu řídit jen vírou. Pavel vysvětluje slova, která naštvala Kulebu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajině je třeba maximálně pomáhat až k porážce Ruska, ale realisticky a bez spoléhání se na naději či víru, řekl Novinkám zvolený prezident Petr Pavel k víkendové debatě na Mnichovské bezpečnostní konferenci, kde jeho slova vadila ukrajinskému ministrovi zahraničí Dmytru Kulebovi. Ten v diskusi Pavlovi nepřímo vyčetl, že „nevěří v Ukrajinu“.

Foto: Twitter Petra Pavla

Zvolený prezident Petr Pavel během veřejné diskuse v rámci Mnichovské bezpečnostní konference

Článek

„V žádném případě nezpochybňuji, že musíme v podpoře Ukrajiny pokračovat všemi dostupnými prostředky až do porážky Ruska na ukrajinském území. To znamená i rychlé a efektivní dodávky zbraní. Závisí na tom nejen budoucnost Ukrajiny, ale i stabilita a bezpečnost Evropy, a tedy i nás všech,“ uvedl Pavel na dotaz Novinek.

„Jako bývalý voják se ale nechci řídit nadějí nebo vírou. Dávám přednost realistickému pohledu, analýzám založeným na faktech. Jsem zvyklý uvažovat ve variantách a být připraven i na tu nejhorší,“ dodal.

Právě slova o připravenosti na horší varianty, která Pavel pronesl v sobotu na panelu v rámci konference s dalšími diskutéry, Kulebu popudila. „Poslouchám bedlivě mnoho svých přátel a myslím, že vidím jednu intelektuální past, kterou musíme překonat. Je důležité nejen podporovat Ukrajinu, ale také věřit v Ukrajinu. A ne připravovat Ukrajinu na to horší,“ řekl Kuleba v přímé narážce na Pavlova slova.

Pavel v Mnichově podráždil ukrajinského ministra Kulebu

Válka na Ukrajině

Zvolený český prezident Novinkám sdělil, že jeho poznámka v diskusi směřovala k tomu, že státům, které nejsou ve válce, se snadno hovoří o nejlepším možném výsledku, tedy úplném vítězství, protože jejich lidé neumírají.

„Ukrajinci umírají a budou dále umírat. A může dojít k situaci, kdy si oni sami vyhodnotí, že cena za osvobození dosud neosvobozené části okupovaného území, je příliš vysoká a zdroje nedostatečné,“ nastínil možnou změnu v ukrajinském odhodlání osvobodit všechna území okupovaná Ruskem včetně poloostrova Krym. „Takové rozhodnutí ale mohou učinit jen a výlučně Ukrajinci sami a nikdo by je neměl tlačit ani k ústupkům, dokud existuje reálná šance na úspěch a vítězství, ale ani vzbuzovat nenaplnitelná očekávání a naděje v okamžiku, kdy k nim nebude existovat reálný základ,“ uzavřel Pavel.

Kuleba: Před rokem jste nevěřili, že přežijeme

Kuleba v diskusi odmítl, aby Ukrajinu kdokoliv připravoval na nejhorší. Připomněl, že Ukrajinci vědí, jak být opatrní, protože každý den činí spoustu rozhodnutí vyžadujících velkou odpovědnost, neboť na nich závisí budoucnost vojáků i celé země. „Musíme věřit ve vítězství. Protože když nevěříte ve vítězství, nikdy nezvítězíte. Musíme být racionální a systematičtí, ale snad vám nemusím připomínat, že před rokem tady v Mnichově velmi málo lidí věřilo, že vůbec přežijeme,“ řekl Kuleba v Mnichově.

Co přesně řekl Petr Pavel během diskuse v Mnichově

Byl bych nesmírně šťastný, kdyby se vše, co tu bylo řečeno, podařilo v příštích několika měsících. Nežiji nicméně v ideálním světě. A proto jsem trochu skeptičtější.

Rozumím ukrajinskému přání přivést tuto válku ke konci, kdy všichni ruští vojáci zmizí z posledního kousku ukrajinského území a ruský prezident jednou přijede do Kyjeva a na kolenou pronese omluvu.

Můžeme ale se dostat do situace, kdy osvobození určitých částí ukrajinského území bude znamenat víc ztrát na životech, než společnost dokáže unést. V určitě chvíli tak dokonce sama Ukrajina může přemýšlet o jiném výsledku. A my bychom také měli být připraveni na takovou eventualitu, protože nelze jen očekávat to nejlepší, ale je třeba, abychom byli připraveni na to nejhorší.

A proto bych rád vyzval k opatrnosti ohledně vytyčování cílů, jak by měl tento konflikt dopadnout. I kdyby došlo k tomu, že se ruská armáda zhroutí, ukrajinská armáda ji vytlačí z Ukrajiny, pak tu budeme mít zhroucené Rusko. To znamená, že nebude nikdo, s kým bychom mohli jednat o režimu bezpečnostních záruk a pracovat na budoucí bezpečnostní architektuře Evropy.

Se zkolabovaným Ruskem budeme mít spoustu, spoustu problémů, které teď nebereme v úvahu. Takže si myslím, že je mnohem lepší být realisty. Doufat v dobré, ale být připraveni na horší.

Diskusní panel uspořádala v rámci Mnichovské bezpečnostní konference Nadace Viktora Pinčuka. Zúčastnili se jí kromě Pavla či Kuleby také státníci ze severských zemí či někdejší šéf CIA David Petraeus. Pavel ve svém proslovu také varoval před takovou porážkou Ruska, která by vedla k jeho zhroucení jako státu, protože potom by nebylo s kým jednat o budoucím bezpečnostním uspořádání v Evropě. Zároveň se vyslovil se pro maximální a rychlou vojenskou podporu napadené Ukrajině a jednoznačně podpořil její vstup do Severoatlantické aliance. Ukrajinská armáda je podle něj v současnosti zřejmě nejzkušenější evropskou armádou a už nyní je s NATO plně interoperabilní.

Očima Saši Mitrofanova: Pavel mezi psem a vlkem

Komentáře

Záznam celé debaty je možné zhlédnout zde:

Reklama

Výběr článků

Načítám