Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pavel mezi psem a vlkem

Zvolený prezident Petr Pavel vyslyšel pozvání pořadatelů Mnichovské bezpečnostní konference a minulý pátek a sobotu strávil v bavorské metropoli mezi nejdůležitějšími politiky Evropy a světa. Už jen nezpochybnitelné znásobení váhy České republiky, které s Pavlem do mezinárodních vztahů přichází, by stačilo ke kladnému zhodnocení první velké akce zvolené hlavy státu v cizině. Jenže to nebylo všechno.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Na sobotní debatě s názvem Po roce: Ukrajinský boj za svobodu a co bude dál? seděli s Pavlem v panelu premiérka Finska Sanna Marinová, estonská premiérka Kaja Kallasová, švédský premiér Ulf Kristersson, ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, někdejší ředitel CIA, generál v. v. David Petraeus a historička a publicistka Anne Appelbaumová.

Probírala se západní pomoc bojující Ukrajině. Pavel nenechal nikoho na pochybách, že se musí pomáhat všemi dostupnými prostředky. Pak ale zvolený prezident ČR řekl věty, které do poněkud patetického tónu diskuse nezapadly.

Když to zestručním, uvedl, že pro Ukrajinu může být válka až do osvobození posledního metru čtverečního jejího území příliš náročná na lidské a další zdroje. A také, že by nebyl pro Evropu optimálním výsledkem války kolaps a rozpad Ruska, protože by chyběl partner pro komunikaci o evropské bezpečnosti.

Jinak řečeno, vidina zkrachovalého Ruska, na jehož území zuří krvavé války mezi regiony s možným použitím jaderných zbraní, a chaos, který uvádí do napětí nejen Evropu, ale celý svět, Pavla neláká. Krátce to shrnul ve větě, že je třeba doufat v lepší, ale připravovat se na horší.

Pavla podpořil vysloužilý generál Petraeus. Švédský premiér vyřkl podivnou větu, že realistický pohled je úzkoprsý. Nejvíce oponoval ministr Kuleba, který žádal od spojenců bezmeznou důvěru v Ukrajince. Tyto výroky by se ovšem hodily spíše na politický mítink než na vážné jednání. Pavlův realistický postoj počítá s bojem, ale také s tím, že život nejsou jen slova politiků, nýbrž i válka a oběti, které je třeba brát v úvahu.

Zároveň zvolený prezident ČR zachoval odstup od francouzské hlavy státu. Emmanuel Macron po konferenci sice řekl, že Rusko musí být poraženo, ale nesmí být rozdrceno. Jenže dodal, že Putin by měl zůstat v úřadě, protože každý další bude horší než on. To svědčí o přibližné informovanosti francouzského prezidenta. Anebo o jeho příchylnosti k Putinovi. Pavel má jiné postoje.

Existuje výraz hodina mezi psem a vlkem. To je, když noc končí, ale úsvit ještě není v plné síle. Petr Pavel se vyjádřil k nejpalčivější otázce současné bezpečnosti právě o této hodině. Prokázal více racionality než jiní aktéři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám