Hlavní obsah

Jak létají drony, na něž se Češi skládají Ukrajině? Ovládání není jednoduché

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První část ze zhruba 4000 vyrobených dronů z projektu Drony Nemesis organizovaný spolkem Skupina D již nyní pomáhá na válkou zmítané Ukrajině. Cílovou částku 100 milionů korun na celkem deset tisíc dronů se podařilo vybrat velmi rychle a další peníze přibývají, výroba se proto rozšíří. FPV dron Nemesis členové Skupiny D ukázali naší kameře a jeho technickou stránku popsal člen spolku a důstojník Armády České republiky Otakar Foltýn.

Představení dronu FPV pro UkrajinuVideo: Novinky

 
Článek

Na představení dronu zmínili zakladatelé spolku, že takto rychle vybraná částka je překvapila a dojala. Podle investora a spoluzakladatele spolku Jana Veverky očekávali, že se částka vybere za rok. Aktuálně vybraných více než 141 milionů korun je ale přesvědčilo, že chtějí v dodávce dronů na Ukrajinu pokračovat a inspirovat ostatní západní země.

Důstojník Armády České republiky Otakar Foltýn zmínil, že operační důležitost je v tomto případě extrémně důležitá, a proto ani není možné dron před kamerou zcela detailně ukázat a jeho stavbu rozebrat podrobně. „Nebudeme ruské armádě prozrazovat detaily ani nic, co by jim pomohlo,“ doplnil.

Foltýn si české řešení dronů pochvaluje, a to hlavně kvůli technickému řešení, které umožňuje rychle reagovat na potřebné změny. „Samozřejmě ten dron, který tam teď létá, už musí za měsíc létat v trošku jiném prostředí s jinými frekvencemi a s jinou úpravou,“ dodal.

Proto všech deset tisíc dronů mířících na Ukrajinu nebude stejných, každá várka bude trochu jinak upravena podle aktuální situace na bojišti.

Foto: Novinky

Skupina D představila dron v zahradě Strakovy akademie. Na zkoušku měl na sobě připevněnou PET lahev.

Veverka upozorňuje, že manipulace s tímto FPV dronem rozhodně není jednoduchá a stejná jako práce s jiným dronem. „On má vypnuté stabilizátory a jsou tam jiné technické věci. Létat s ním je v podstatě umění,“ dodal.

„To, co my tam dodáváme, vychází z toho, co chtějí ukrajinští partneři,“ vysvětlil Veverka. Cena jednoho dronu se pohybuje kolem 10 tisíc korun, podle spoluzakladatele spolku a bezpečnostního analytika Milana Mikuleckého je to ale podle dalšího vybavení i více.

Drony jsou finálně montovány v České republice. „V rámci tohoto projektu jsme si ověřili, že jsme v České republice schopni vyrobit 100 procent komponentů. Z pohledu ekonomiky to ale v daný okamžik, kdy máme přístup k součástkám z jihovýchodní Asie, nedává smysl,“ doplnil Mikulecký.

„Základní charakteristika války je změna“

Podle Foltýna je charakteristikou války změna a ta je často velmi rychlá. To, na čem se to nejvíce ukazuje, je právě nejvíce viditelné na dronech.

Ukrajina je s drony podle Foltýna velice spokojena, další výhodu podle něj přináší fakt, že tato činnost dělá České republice velmi dobré jméno. „Jak aktivita s dodáním granátů, tak aktivita s českými drony znamená, že ukrajinští vojáci mají jméno pro solidaritu, a to je Česko,“ pochvaluje si.

Fiala: Jsou peníze na nákup 300 000 granátů pro Ukrajinu

Domácí

Potřebnost dronů na Ukrajině potvrzuje Novinkám i čestný předseda spolku a generálporučík Armády České republiky Karel Řehka. „Opravdu z mých kontaktů zaznívá, že jedna z věcí, co teď na Ukrajině potřebují, jsou FPV drony,“ řekl.

Řehka si pochvaluje i snahu spolku pomáhat Armádě České republiky i vojenskému vývoji ve prospěch Česka. Dodává, že z pomoci Ukrajině naše armáda těží. „Výcviky ukrajinských vojáků, bilaterální spolupráce, díky tomu získáváme nedocenitelné zkušenosti a velmi těžíme i z pomoci Skupiny D,“ dodal.

Foto: Novinky

Školení vojáků na manipulaci s dronem probíhá přímo na Ukrajině.

„Nejen, že je to významná pomoc tomu spravedlivému boji na Ukrajině, ale zároveň veškeré know- how při vývoji těch prostředků, toho, jak jsou nasazovány na bojišti, co se u toho zjišťuje, tak se nepřináší jen do výroby dronů, ale zároveň to dostáváme my jako armáda,“ vysvětlil Řehka.

Skupina D by chtěla spolupráci s armádou rozšířit i na vojenské školy a zapojit i více český průmysl. „Chceme ale i zapojit jednotlivce, kteří by měli zájem se zabývat svým koníčkem, kterým mohou být drony, profesionálně v armádě,“ doplňuje bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

Veverka dodává, že spolek spolupracuje na školeních vojáků s nejlepšími piloty na světě. „Je to opravdu normální sportovní odvětví a aktuálně máme nasmlouvané ty nejlepší piloty, kteří budou učit létat i vojáky Armády České republiky,“ prozradil.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tisková konference spolku Skupina D k aktuálnímu stavu a cílům projektu Drony Nemesis. Zleva náčelník Generálního štábu Armády ČR a čestný předseda spolku Karel Řehka, Milan Mikulecký, Jan Veverka, Martin Kroupa, herec Ondřej Vetchý, Mikuláš Kroupa a Otakar Foltýn pózují s dronem.

Vetchý: Jde o nás tady doma

Spoluzakladatel spolku herec Ondřej Vetchý doplnil, že je potřeba stále lidem vysvětlovat, proč je pomoc Ukrajině nutná, a dodal, že on se při svých cestách po městě setkává s různými reakcemi. „Já se ale všem snažím připomenout, že sice pomáháme někomu, kdo byl napaden ruskou agresí, ale sekundárně jde o nás tady doma,“ prozradil před naší kamerou.

„Když Rusové vyhrají na Ukrajině, tak ta věc, která děsí většinu Čechů, a to, že tady bude víc Ukrajinců, nastane právě tehdy. S tím rozdílem, že tady nebude 70 % maminek s dětmi, ale budou tady třeba 3 miliony Ukrajinců a další třeba půl milion Moldavanů. Takže my říkáme, že primárně pomáháme Ukrajině, sekundárně České republice,“ dodal herec.

Na drony pro Ukrajinu vybrali Češi přes 140 milionů. Spolek hledá peníze i za hranicemi

Domácí

Vetchý, Kocáb, Pokáč, Lambora, Pechlát a Majer aneb Ukrajinu v tom nenecháme

Divadlo

Reklama

Výběr článků

Načítám