Hlavní obsah

Fiala: Jsou peníze na nákup 300 000 granátů pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dosud se podařilo vybrat dostatek peněz na nákup první dodávky 300 000 dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu. Hledání partnerů pokračuje, uvedl v pátek premiér Petr Fiala.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Zatím se nám podařilo vybrat dostatek peněz na nákup první dodávky 300 000 dělostřeleckých granátů,“ uvedl v pátek premiér na síti X s tím, že pomoc nekončí a cílem české iniciativy „je daleko víc“.

V zahraničí se podařilo identifikovat kolem 800 000 kusů dělostřelecké munice v ráži NATO i bývalého Sovětského svazu, které by mohla v boji proti ruské agresi využít Ukrajina.

„Naše práce a pomoc Ukrajině tímto nekončí. V hledání partnerů pokračujeme,“ uvedl premiér, který zároveň všem dárcům poděkoval.

Jeho vyjádření koriguje čtvrteční slova prezidenta Petra Pavla, který uvedl, že se podařilo shromáždit celou částku potřebnou na pořízení veškeré dohledané munice. Již ve čtvrtek poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar uvedl, že prezident podle všeho myslel pouze první část munice.

Do iniciativy se zatím zapojilo 18 zemí.

Litva posílá Ukrajině další munici

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám