Hlavní obsah

Já jsem nic nezdržoval, to vláda si to měla lépe naplánovat, odmítá Pavel kritiku podpisu změn penzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel v pondělí odmítl tvrzení, že by otálel s podpisem penzijní novely. Kabinet předpokládal, že by mohla začít platit již od září, nicméně hlava státu ji podepsala až 1. září, čímž se platnost o měsíc posunula.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Prezident Petr Pavel na zahájení školního roku

Článek

Prezident uvedl, že vláda Petra Fialy (ODS) měla novelu upravující mimo jiné valorizace penzí a podmínky odchodu do předčasného důchodu lépe naplánovat.

Připomněl, že ze zákona má na posouzení 15 dní, ale materiál dostal až 24. srpna, přičemž teprve 28. srpna se jím mohl začít zabývat. Připomněl v této souvislosti, že v Senátu ležela novela měsíc. „U mě necelý týden,“ dodal.

Prezident odmítl i kritiku ohledně negativního dopadu na státní rozpočet, neboť se zvýší počet lidí, kteří mohou zažádat o předčasný důchod o pět let dříve, zatímco novela zkracuje tuto dobu na tři roky.

KOMENTÁŘ: Máčka na Hradě – Alex Švamberk

Komentáře

O tom, že by kvůli měsíčnímu odkladu mohlo jít do předčasné penze až o 10 000 lidí víc, hovořil v neděli ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle prezidenta však takovéto množství lidí žádá o předčasný důchod v posledních měsících zcela běžně, a nejde tak o žádný exces.

Hlava státu byla na postoj k důchodové novele dotázána v rámci zahájení školního roku, které Pavel absolvoval v Karlovarském kraji.

Zůstaňte otevření novým věcem, nabádal Fiala studenty. Pavel nabádal děti ke čtení

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám