Hlavní obsah

Na Pavla se nezlobím, říká Jurečka. Jeho váhání mohlo stát až 4 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se nezlobí na prezidenta Petra Pavla kvůli tomu, že váhal s podpisem novely o penzích. Připustil nicméně, že fakt, že zákon podepsal o den později, může vyjít státní kasu až na 4 miliardy korun. Poslanec ANO a člen stínové vlády Aleš Juchelka prezidentův krok označil za bezohledný. Řekl také, že komunikaci Hradu nerozumí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Vláda chtěla, aby zákon platil již od 1. září. Prezident měl v takovém případě čas na podpis do 31. srpna. Jenže novelu podepsal až o den později, čímž posunul její účinnost o měsíc, tedy na 1. října.

„Na pana prezidenta se kvůli delší době podpisu novely nezlobím. Potkal jsem se s ním, snažil jsem se mu všechno vysvětlit. Klíčové je, že nakonec zákon podepsal,“ uvedl v neděli v Partii na CNN Prima News Jurečka.

Současně ale připustil, že do předčasného důchodu by kvůli odkladu zákona o měsíc mohlo jít až 10 tisíc lidí. „Příští rok by to mohlo stát až 4 miliardy korun,“ řekl Jurečka.

Pavel podepsal penzijní novelu

Domácí

Konkrétně zákon totiž například vedle zpomalení řádné lednové valorizace penzí přinese právě zpřísnění pravidel předčasných důchodů. Předčasný důchod bude podle předlohy možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let.

Počínání prezidenta naopak ostře zkritizoval v diskusním pořadu Partie poslanec ANO Juchelka. Tomu vadí, že prezident dal na chvíli naději lidem, kteří mohli jít do předčasného důchodu za starých podmínek.

„Po 16 hodinách řekl, že ale nakonec zákon podepíše. Podle mého si zahrává s důvěrou lidí v politiku. Je to bezohledné, protože lidem přes noc ztížil podmínky,“ uvedl v pořadu Juchelka.

Zdůraznil také, že nerozumí komunikaci Hradu a nechápe jeho politikaření. „Je to hraní si s nadějí. To na tom skutečně kritizuji,“ prohlásil Juchelka.

Politologové: Pavel dal vládě za uši. Komunikace ale byla podivná

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám