Hlavní obsah

IKEM dál povede ředitel Stiborek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ředitelem pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) zůstane jeho stávající šéf Michal Stiborek. Komise ho podpořila 12 hlasy z 15, sdělil ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví (MZd) Ondřej Jakob. Stiborek vede IKEM od začátku roku 2019.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michal Stiborek

Článek

V lednu, kdy MZd vypsalo výběrové řízení na vizi a později i na nového ředitele institutu, ČTK sdělil, že sám požádal nového ministra o potvrzení svého mandátu.

Výběrového řízení se zúčastnili tři zájemci, dva z nich předložili ministerstvu svou vizi rozvoje IKEM na další čtyři roky. V komisi zasedli i členové odborných komor lékařů nebo lékárníků a zdravotních výborů Sněmovny a Senátu. Z uchazečů, kteří se měli přihlásit do konce dubna, komise v pátek vybrala Stiborka.

„Věřím, že (…) jím představená koncepce dalšího rozvoje IKEM bude zárukou dalšího kvalitního rozvoje této organizace v budoucnosti. IKEM je výkladní skříní české medicíny a pro kvalitní práci jeho lékařů a dalšího zdravotnického personálu musí jeho vedení zajistit optimální podmínky, ale i ekonomickou udržitelnost,“ uvedl v tiskové zprávě MZd ministr Vlastimil Válek (TOP 09).

IKEM provedl první transplantaci jater od žijícího dárce dospělému příjemci

Věda a školy

IKEM v současné době staví dva nové pavilony, jde o jednu z velkých strategických vládních investic. Samotná stavba stojí více než miliardu korun a další miliardu budou podle dřívějšího Stiborkova vyjádření stát další nutné investice, které s tím v areálu nemocnice budou souviset.

Nemocnice se zaměřuje na léčbu nemocí srdce, transplantace orgánů, diabetologii a léčbu poruch metabolismu se spádovostí celé země. Tvoří ji osm klinik, pracuje v ní 1700 zaměstnanců, z nich 300 lékařů a 600 všeobecných sester. K dispozici má 315 lůžek, nové pavilony umožní kapacitu navýšit o zhruba 50.

Ministr už po svém nástupu uvedl, že chce znovu vypsat výběrová řízení na ředitele těch příspěvkových organizací, jejichž ředitelé jsou v čele zařízení přes pět let. Podobně hledá MZd také ředitele SÚKL. I jeho současná ředitelka Irena Storová, která instituci vede od roku 2018, se do výběrového řízení přihlásila. Před uzavřením je rovněž opakované výběrové řízení na post ředitele sekce MZd pro zdravotní péči, který je volný více než rok po odchodu Martiny Koziar Vašákové. Do minulého konkurzu se žádný zájemce nepřihlásil.

Nové CT v IKEM za 90 milionů dokáže určit diagnózu rychleji a s menší dávkou záření

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám