Hlavní obsah

Hrozí, že to nedopadne dobře, bojí se Slováci výsledků voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko

Již v sobotu si slovenští občané vyberou nové poslance národní rady. Před čtvrtými předčasnými volbami v historii země je mezi Slováky cítit napětí a, jak jsme se přesvědčili přímo v ulicích Bratislavy, také velká očekávání. Lidé si stěžují na nedostatek lékařské péče i nízké platy. Má Slovensko naději na změnu? I o tom se naši sousedé rozpovídali v anketě Novinek.

Anketa na Slovensku před volbamiVideo: Novinky

 
Článek

Podle agentury Ipsos ještě třetina Slováků neví, koho bude v sobotních parlamentních volbách volit. Jelikož rozdíly podle průzkumů nejsou hlavně mezi třemi prvními místy velké, mohou právě tyto statisíce nerozhodnutých voličů rozhodnout.

O první tři místa se v průzkumech dlouhodobě dělí tři strany, a to Směr bývalého premiéra Roberta Fica, Progresivní Slovensko Michala Šimečky a Hlas Petera Pellegriniho.

Foto: Novinky

Zemi zaplavily billboardy. Nejčastěji přesvědčují sliby o růstu důchodů i stabilní zemi

Podle posledních průzkumů není žádný favorit voleb. Jedna agentura připisuje vítězství Progresivnímu Slovensku, jiná Směru. Rozdíly jsou v řádu desetin procentních bodů. Agentura Focus připisuje Ficovu Směru 18 procent, Progresivnímu Slovensku pak 16,6 procenta, Hlas podle průzkumu zvolí 13,7 procenta občanů. Republika, OLaNO, SaS, SNS i KDH se pohybují mezi pěti a osmi procenty. Průzkum NMS Market Research favorizuje PS s 19,7 procenta, Směr by měl 19,4 procenta a Hlas 10,4. Další strany by braly i tady mezi pěti a devíti procenty.

I o vstupu menších subjektů rozhodnou zatím nerozhodnutí lidé. Jejich působení je však důležité, může zamíchat kartami při skládání vlády.

Slovenské volby rozhodnou nerozhodnutí

Evropa

„Současná vláda je to nejhorší, co tu bylo“

My jsme se na názor na současný politický a ekonomický stav země ptali přímo v ulicích Slovenska. Celou anketu si pusťte výše.

„Myslím si, že je velká hrozba, že to nedopadne dobře pro naši zemi. Je tam ještě malá šance, ale většina lidí se shoduje na tom, že se přiblížíme někam tím polsko- maďarským směrem. Teď je otázka, zda to bude blíže k Polsku, nebo k Maďarsku,“ řekl jeden z občanů Bratislavy.

Foto: Radovan Stoklasa/ FB Robert Fico, Reuters, Novinky

Předseda strany Hlas Peter Pellegrini, předseda strany SMER Robert Fico a předseda strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka

„Já si myslím, že ta současná vláda je to nejhorší, co tu doteď bylo. Je na čase, aby ty volby byly, a věřím, že dopadnou konečně ve prospěch lidí. Myslím, že budou mezníkem pro nás všechny,“ řekla našemu štábu žena, která má v plánu volit Petera Pellegriniho. „On mě nikdy nezklamal,“ dodala.

„Já budu volit OLaNO, protože já jim věřím. Oni, když to převzali, tak tady byl covid- 19, velká situace, bylo to pro ně nové, takže já budu určitě volit OLaNO,“ sdělila Novinkám jedna z obyvatelek Slovenska.

Nedostupná zdravotní péče

Naše dotazy směřovaly také na nejpalčivější problémy země. I o nich se slovenští občané rozpovídali v následujícím videu.

Anketa o problémech SlovenskaVideo: Novinky

„Mělo by se hlavně změnit zdravotnictví. Lidé chtějí jít k lékaři – a není kam – a také platy. Jsou nízké, je inflace a všechno je drahé,“ rozpovídala se jedna z žen.

Volby doprovází velká nedůvěra v politiky obecně. Lidé přestávají věřit, že se něco zlepší, a hlavně, že se vyřeší ekonomická situace a ta politická se uklidní.

„Je potřeba, aby se starali o nižší sociální vrstvy, ne jen o oligarchy a mafiány,“ rozhořčila se třicetiletá žena. „My toho potřebujeme hodně, ale hlavně zdravotnictví,“ dodala další kolemjdoucí.

Anketa

Jsou pro vás volby na Slovensku důležité?
Ano
84,4 %
Ne
15,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12826 čtenářů.

U středoškoláků by Progresivní Slovensko Fica smetlo

Zahraniční

Slovenská strana slibuje před volbami služební krávu pro každého

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám