Hlavní obsah

Horký a bouřlivý týden přinese první tropickou noc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v České republice bude tento týden ovlivňovat zvlněné frontální rozhraní, kolem něhož k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihu, ale zároveň se na něm budou vytvářet silné bouřky s přívalovými dešti, a to hlavně odpoledne a večer. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 10.6.2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„V bouřkách mohou být silné přívalové deště, krupobití a zesílení větru až na 70 km/h,“ uvedla Honsová. Frontální rozhraní by podle ní mělo pomalu postupovat přes naše území, které opustí ve čtvrtek, v pátek se k nám nasune na pár hodin oblast vysokého tlaku vzduchu. Teplé jižní proudění pak o víkendu ukončí výrazná studená fronta.

Po celý týden by mělo být o něco chladněji v západní části území, nejtepleji bude na Moravě a ve Slezsku.

V pondělí bude jasno až polojasno, během odpoledních hodin bude na západě oblačnosti přibývat, postupně se objeví přeháňky a silné bouřky. Odpolední teploty vystoupí na 27 až 31 stupňů. Na Moravě a ve Slezsku by měl foukat čerstvý vítr, který bude pocitově ochlazovat.

Noc na úterý bude teplá, na západě se budou ranní teploty pohybovat mezi 18 až 14 stupni, na východě bychom pak mohli zaznamenat první letošní tropickou noc, kdy ranní teplota zůstane na 21 stupních. Zpočátku dne bude jasno nebo polojasno, odpoledne a navečer bude oblačno, místy s přeháňkami. Přes den teploty vyšplhají na 29 až 33 stupňů, Na Karlovarsku a Ústecku to ale bude nejvýš 27.

Nejteplejším dnem bude středa, kdy bude zpočátku skoro jasno nebo polojasno. Odpoledne se na většině území začnou tvořit přeháňky a bouřky. Tropické ráno mezi 21 až 17 stupni se očekává na celém území, odpolední maxima dosáhnou 30 až 34 stupňů, na západě kolem 28.

Ve čtvrtek se frontální rozhraní dostane na Moravu. Zatímco v Čechách bude polojasno až oblačno, na Moravě a ve Slezsku ještě budou úřadovat přeháňky a bouřky, a to hlavně v odpoledních hodinách. Ranní minima klesnou na 18 až 14 stupňů, odpoledne se oteplí na západě na 24 až 28 stupňů, na východě ještě na 28 až 32.

Pátek bude slunečný, v oblasti vysokého tlaku vzduchu vydrží jasno až polojasno beze srážek po celý den. Teploty ráno 17 až 13, odpoledne 26 až 30 stupňů.

O víkendu přijde výrazná studená fronta. Modely se zatím neshodnou, zda to bude již v sobotu přes den, či až v noci na neděli. V takovém případě bude v sobotu zpočátku jasno až polojasno, oblačnost bude přes den postupně přibývat a teploty ještě vystoupí na 29 až 31 stupňů. V neděli se pak očekává zataženo s deštěm a bouřkami a s teplotami mezi 22 až 26 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám