Hlavní obsah

Homosexuálové se adopcí dětí partnerů ani letos nedočkají

Právo, Stáňa Seďová

Kolem novely, která by umožnila registrovaným partnerům osvojit si biologické děti své ženy či muže, se vedly bouřlivé diskuse. Po třech letech čekání a podpoře devíti ministrů to vypadalo jako hotová věc. Jenomže není. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vládní návrh na jednání nezařadil. Do konce volebního období se novela neschválí.

Foto: Profimedia.cz

Homosexuální páry zatím nemohou adoptovat dítě svého partnera. (Ilustrační snímek)

Článek

Podle informací Práva se novela měla projednávat hned po vládních prázdninách na konci srpna a do prvního čtení měla jít v těchto dnech. Premiér ale novelu odsunul až po krajských a senátních volbách, tedy na druhou polovinu října.

To v podstatě znamená, že šance, že se do konce volebního období stihne ve Sněmovně projednat ve všech třech čteních a schválit Senátem, je mírně řečeno mizivá.

Souhlasilo 61 procent Čechů

Na to, zda tak Sobotka jednal ze strachu z reakce voličů, nebo kvůli problémům ve straně, kde někteří poslanci, jako např. Pavlína Nytrová o homosexuálech vychovávajících děti tvrdí, že jsou pedofilové, nebo jde o nevůli lidoveckých kolegů, se redakce zeptala premiéra přímo.

„V koalici na tomto legislativním návrhu není shoda, chci, aby byl nejprve projednán na koaliční radě, pak půjde na vládu,“ řekl Právu Bohuslav Sobotka. Kdy a zda vůbec k tomu může dojít, už neřekl.

Že ani tentokrát se jejich přání přes veškeré sliby nevyplní, už stejnopohlavní rodiny tuší.

„Denně odpovídáme na dotazy stejnopohlavních rodin, kde se novela zasekla, kdy bude už konečně schválena, proč neprošla, když v mnoha státech Evropy i světa už roky platí a nepřinesla rozhodně nic negativního,“ řekl Právu Petr Laně z organizace PROUD. Ta bojuje za to, aby sexuální orientace a identita nebyla rozhodující pro kvalitu života.

Rodiny žijí už roky v právní nejistotě
Petr Laně, organizace PROUD

Přitom v nich vyrůstá více než tisíc dětí, což je údaj ze sčítání lidu v roce 2011,“ uvedl.

„Novelu předkládá ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) s Robertem Pelikánem (ANO). Před vládními prázdninami byla připravena k projednání, a to bez zásadních připomínek koaličních partnerů, kromě lidovců.

V kampani Různé rodiny, stejná práva se vyfotilo v tyrkysovém triku devět ministrů a ministryň a sto dalších osobností. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění z června 2016 osvojení podporuje 61 procent veřejnosti, petici za novelu podepsalo více než 9000 občanů,“ zdůraznil Laně.

Psychická újma není pravidlem

V reálném životě se nečinnost politických představitelů projeví tak, že stovky dětí budou stále bez druhého rodiče. Přitom Ústavní soud před několika měsíci rozhodl, že lidé žijící v registrovaném partnerství mohou adoptovat děti z ústavů. Tedy děti z ústavu se jejich stát mohou, děti z jejich vlastní rodiny ne.

Kritici novely často zdůrazňují, že děti vyrůstající ve stejnopohlavních rodinách jsou příliš malé a nikdo se jich nemůže zeptat na jejich názor, stejně jako na případnou újmu, které jim dětství v takové rodině mohlo přinést.

„Asi do deseti let mě vychovávala máma se svým manželem, který nebyl mým biologickým otcem. Odešel od ní, když jsem se narodil. Pak si našla přítelkyni. Po určitém čase jsme společně žili a až na ten prvotní šok mi to přišlo úplně normální,“ popsal Právu své dospívání Jakub, který vyrostl se dvěma matkami v Mariánských Lázních.

„Vyrostl ze mě normální kluk. Nic mě nepoškodilo. Nikdy jsem neměl problémy ani s negativními reakcemi z okolí. Bylo to úplně stejné, jako bych žil v rodině s otcem. A o své sexuální orientaci jsem nikdy nepochyboval,“ dodal osmnáctiletý student.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám