Hlavní obsah

Nytrová: K homosexuálům jsem tolerantní. Pokud potřebují, pomůžu jim

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po schůzce s premiérem kvůli homofobním výrokům ve Sněmovně poslankyně Pavlína Nytrová ihned vyrazila s kufrem na vlak směr Ostrava. S novináři se nejprve bavit nechtěla, protože by „jí to prý ujelo”. Během cesty na zastávku tramvaje ve spěchu nakonec odpověděla na několik otázek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavlína Nytrová (ČSSD) na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Nezlobte se, jede mi vlak, velmi spěchám,“ prohlásila poslankyně, když s kufrem doslova vystřelila z Úřadu vlády po jednání s šéfem kabinetu Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Otázkám novinářů se chtěla vyhnout s tím, že rozešle tiskovou zprávu. Nakonec ale na dotazy za běhu odpověděla.

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka vás požádal, abyste se omluvila za nemístné výroky o homosexuálech, kterých jste se dopustila ve Sněmovně. Omluvíte se?

Já jsem se s panem premiérem domluvila, že za tím, co jsem řekla, si stojím. Ta formulace byla příliš tvrdá a někteří lidé to mohli špatně pochopit. Neoznačila jsem tam homosexuály za pedofily. Ale uznávám, že jsem použila nevhodnou argumentaci, která se mohla dotknout homosexuálů v České republice. Ale mé vyjádření se homosexuálů v ČR vůbec netýkalo.

Vy jste řekla, že homosexuálové mají větší sklon k alkoholismu a k násilnostem. Tohle je podle vás neuráží? Ta omluva má být zřejmě i za tyto výroky.

Já jsem premiérovi na toto, co vy říkáte, sdělila, že je prokázáno, a jsou vědecké studie, které jednoznačně potvrzují, že u homosexuálů je zvýšená míra pedofilie proti heterosexuálům, zvýšená míra drogových a alkoholových závislostí. Prostě na to jsou zpracované studie.

Jaké studie?

(bez odpovědi)

Co přesně Nytrová ve Sněmovně řekla?
„Rizikové faktory života dětí v homosexuálních rodinách, které mohou být vystaveny, dětí vychovávaných homosexuálními páry – je tam vysoká promiskuita, vysoký výskyt pohlavních a jiných chorob, nadprůměrný sklon k alkoholu a drogám ve srovnání s heterosexuální společností, vyšší míra výskytu duševních a mentálních poruch, výrazně kratší věk dožití, výrazně vyšší výskyt násilného chování u homosexuálů.”

Budete se tedy omlouvat?

Nebudu. Vždyť jsem vám to teď řekla. Za tím, co jsem řekla, si stojím. Já se nemám za co omlouvat. Já jsem neřekla, že homosexuál je pedofil. Jestli si to takhle někteří homosexuálové vyložili, já se jim omlouvám. Opravdu se jim velmi omlouvám. Já mám mezi homosexuály kamarády, znám homosexuály rodiče. Vím, jak je to těžké. Pokud budou potřebovat pomoc, ať se na mě obrátí. Opravdu, já bych jim přála, aby měli kvalitní život. Ale jak si slepý člověk nemůže sednout za volant, tak homosexuál nemůže mít dítě.

Není ten způsob pomoci větší vstřícnost a tolerance?

Samozřejmě, společnost musí být vůči těmto lidem tolerantní a já k nim tolerantní jsem. Kdo mě zná, moc dobře ví, že nejsem proti žádné minoritě a proti žádné skupině. Já bych jim chtěla pomoct, a jestliže je možnost, jak jim umožnit kvalitnější život v této společnosti, udělám pro to všechno.

V kuloárech mi děkovali za mé vyjádření
Pavlína Nytrová, poslankyně ČSSD

Nepřijdou vám tedy vaše výroky zpětně vzato nepatřičné?

Znova vám chci říct, že mé vyjádření v Poslanecké sněmovně se týkalo toho, k čemu by mohlo dojít, pokud bychom se této problematice nevěnovali. Ze západních zemí máme odstrašující příklady a z těch bychom si měli vzít příklad.

Já jsem pouze varovala před tím, ať nepřekročíme tu hranici, kdy v naší zemi nebudeme mít tu tradiční rodinu, ale kdy už dojde k rozmělnění funkční tradičních rodin a budeme tady mít různé alternativy.

Myslíte si, že ve Sněmovně je víc lidí, kteří vaše názory podporují?

Já si můžu něco myslet, ale nemusí to tak být. Ale vzhledem k tomu, jaká byla reakce kolegů po mém prohlášení ve Sněmovně, tak se domnívám, že velmi velká část kolegů souhlasí s mým názorem, otevřeně se za mě nepostavil nikdo, jen pan Huml. Ale v kuloárech mi děkovali za mé vyjádření, které si oni sami údajně myslí, ale nemají tu odvahu, aby ho takhle naplno sdělili.

Kdo vám děkoval?

Nemám na to oprávnění, abych tyto lidi jmenovala, takže je prostě jmenovat nebudu.

Byli to straničtí kolegové?

Kolegové straničtí i kolegové poslanci z ostatních politických stran.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavlína Nytrová (ČSSD) na jednání Poslanecké sněmovny

Reklama

Výběr článků

Načítám