Hlavní obsah

Rodiče stejného pohlaví? Odborníci cupují Nytrovou a jsou pro přiosvojení

Právo, Stáňa Seďová

V Česku nyní vyrůstá v rodinách se dvěma matkami nebo dvěma otci asi tisíc dětí. Minulý týden se od poslankyně Pavlíny Nytrové (ČSSD) ty odrostlejší dozvěděly, že jejich rodiče jsou potenciální pedofilové a alkoholici. To nadzvedlo, kromě duhové komunity, i lékaře a sociology.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jediné, co podle názoru mnoha odborníků ohrožuje tyto děti, jsou lidé, kteří na ně kvůli pohlaví jejich rodičů útočí.

„Poslankyně Nytrová bez dostatku seriózních faktů rozšiřuje lži pod bezpečnou ochranou poslanecké imunity. Zdrojem, který si nikde neověřuje, jsou jí komentáře v diskusích na internetu a pofidérní servery spojované s ruskou propagandou. Spojuje výchovu dětí v registrovaných párech s pedofilií a delikvencí mladistvých, aniž by spolu jakkoliv souvisely. I když jsou tyto nepravdy vyvráceny, jejich cílem je vzbudit strach a mnoho lidí si už nevzpomene, že to byla lež,“ obává se Zdeněk Sloboda, sociolog a spoluzakladatel platformy pro rovnost, uznání a diverzitu PROUD.

Děti nejsou narušené

„Naprostá většina odborníků, jak těch nejznámějších českých, tak zahraničních, se shoduje v jednom: výchova dvěma maminkami nebo dvěma tatínky nemá na dítě negativní vliv. Naopak, dítě můžou destabilizovat homofobní výroky na adresu jeho rodičů,“ dodal Sloboda.

Psycholog a sexuolog Petr Weiss k tomu říká: „Od 70. let minulého století proběhla ve světě řada výzkumů týkajících se dětí, které vyrostly v rodině jednopohlavních párů. Výzkumy měly jednoznačné výsledky – u dětí nebylo zjištěno žádné narušení ani z hlediska sexuální orientace, identity, neuroticismu, a dokonce ani z hlediska jejich postavení ve školním kolektivu.“

„Žádný poznatek nás neopravňuje k domněnce, že snad homosexuální dvojice mohou děti nějak výchovně poškodit,“ uvedl Jaroslav Zvěřina, předseda České sexuologické společnosti. „Homosexuální orientace není ani psychická nákaza, ani naučený zlozvyk,“ dodal Zvěřina.

Autorka původní české studie o stejnopohlavních rodinách Kateřina Nedbálková, socioložka FSS MU v Brně, připomněla její výsledky.

„Lesby a gayové ze studie vycházejí jako motivovaní milující rodiče, kteří se pro své děti snaží zabezpečit co nejlepší rodinné zázemí. Zároveň však také vnímají legislativní nejistotu stejnopohlavních rodin v České republice, která je pro ně a jejich děti v mnoha situacích ohrožující,“ shrnula pro Právo stostránkovou publikaci Kateřina Ned­bálková.

Přiosvojení není adopce z ústavů

Koncem června zrušil Ústavní soud § 13 odst. 2 zákona o registrovaném partnerství. Ten zakazoval registrovaným gayům a lesbám osvojit si jako jednotlivci dítě (myšleno z ústavu - pozn. red.). Přitom dokud do registrovaného partnerství nevstoupili, možnost tohoto osvojení měli. Nález Ústavního soudu ponechal gayům a lesbám možnost individuálně osvojit dítě i poté, co uzavřou registrované partnerství. Ve Sněmovně se nyní projednává novela zákona o RP, která by měla umožnit přiosvojení, tedy osvojení dítěte, jehož biologickým rodičem je registrovaný partner.

Při schválení novely by si tak mohl partner osvojit dítě svého protějšku (tzv. přiosvojení). Nejde tedy o adopci z ústavů.

„Cílem je především dát dětem jistotu stabilního rodinného prostředí, tedy posvětit zákonem již reálně existující a dobře fungující situaci, a dát oběma rodičům, kteří dítě vychovávají, stejné možnosti se o dítě starat,“ zdůraznil Sloboda.

„Petici na podporu novely podepsalo přes 9000 lidí, předložilo ji 27 poslanců a poslankyň, podporuje ji devět ministrů vlády. Průzkumy veřejného mínění stabilně ukazují, že 58 procent ­české populace nemá problém s přiosvojením dítěte druhým partnerem,“ řekl Právu Sloboda.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavlína Nytrová (ČSSD) na jednání Poslanecké sněmovny

Přiosvojení je povoleno v téměř všech zemích západní Evropy, Severní a Jižní Ameriky, v Jihoafrické republice, některých částech Austrálie a na Novém Zélandu. Celkem se jedná o více než třicet zemí světa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám