Hlavní obsah

Vláda zruší Babišovu změnu. Ústřední krizový štáb už nebude pod kontrolou premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfa Ústředního krizového štábu už nebude vybírat premiér, nýbrž automaticky připadne ministru vnitra, či případně obrany. Šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN) to oznámil po jeho pondělním jednání. Kabinet by měl změny schválit ve středu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Roman Prymula na briefingu k situaci kolem koronaviru

Článek

Změnil tím praxi předchozí vlády, kdy šéfa Ústředního krizového štábu vybíral přímo premiér Andrej Babiš (ANO).

„My tím splnili velký slib. V minulých letech štáb vlastně pozbyl své důležitosti, vytvářely se jiné struktury řízení pandemie,“ zdůvodnil Rakušan.

Nová pravidla se podle něj uplatní i při příštích krizích a usnadní jejich zvládání. „Řízení krize bude jednoduché, jasné a přehledné,“ doplnil ministr.

Babiš má zase svoji vládu. Stínovou

Domácí

Kabinet se tak chce vrátit k původní úpravě, podle které vede ÚKŠ ministr vnitra a v případech spojených s armádou pak ministr obrany.

Podle nynější úpravy jmenuje předsedou štábu podle charakteru situace některého z členů vlády premiér. Status změnila vláda ANO a ČSSD, podle kritiků kvůli tomu, že tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) chtěl mít vůdčí roli v boji s epidemií.

První předsedou ÚKŠ se tak stal na Babišův pokyn tehdejší náměstek a pozdější ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Po dvou týdnech ho však nahradil tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který by ÚKŠ šéfoval podle původní úpravy.

Další rozvolňování: ve středu konec kontrol v hospodách, o týden později testů ve školách

Domácí

Nyní má být podle Rakušana součástí změň také obsazení ÚKŠ. Členkou nově nebude ředitelka Státního zdravotního ústavu. Členy se naopak stanou ředitel Českého hydrometeorologického ústavu, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR).

Reklama

Výběr článků

Načítám