Hlavní obsah

Hladovkáři před Úřadem vlády nabídli kompromis. Fiala ho odmítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Signatáři Charty 77 Jiří Gruntorád a John Bok, kteří drží hladovku před Úřadem vlády, nabídli premiérovi Petru Fialovi (ODS) kompromis. Chtějí, aby vláda zrušila usnesení, kterým se přihlásila k tradicím Charty 77. To předseda vlády odmítl, potvrdil Novinkám. Hladovkáři tak dál požadují konec ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

Foto: Dáša Šamanová, Novinky

Signatář Charty 77 John Bok drží před Úřadem vlády hladovku od soboty 18. listopadu, kdy se přidal k Jiřímu Gruntorádovi

Článek

Jedenasedmdesátiletý Gruntorád zahájil hladovku před Úřadem vlády v pátek 17. listopadu. Osmasedmdesátiletý Bok se k němu přidal v sobotu.

Hladoví kvůli tomu, že vláda neřešila problém nízkých penzí lidí, kteří se aktivně vymezovali vůči komunistickému režimu. Také se domáhají odchodu Jurečky z vlády.

Premiér Fiala se s oběma hladovkáři v úterý odpoledne sešel. „Byl jsem s Jirkou u pana premiéra. Když odmítl, že by Marian Jurečka opustil vládu, Jirka navrhl kompromis. Vláda loni vydala usnesení, kde se přihlašujete k odkazu Charty 77,“ popisoval Novinkám Bok ve čtvrtek dopoledne.

Mám vodu, spacák a odhodlání, říká hladovějící Gruntorád před Úřadem vlády. Čaj mu nosí lidé i ostraha

Domácí

„Z pozice posledního strážce odkazu Charty 77 jim navrhl, ať vláda vydá nové usnesení, kde se nebude hlásit k odkazu Charty, a že si může Jurečku nechat. Je to kompromis, který politici dělají každý den,“ dodal Bok.

„Mají možnost z toho vycouvat a my ukončíme hladovku. Přisvojili si něco svévolně bez souhlasu strážce odkazu Charty, kterým je Jirka Gruntorád. Bylo by fajn, kdyby to dodržovali, ale nedodržují a chrání Jurečku, který se zachoval odporně,“ zdůraznil Bok.

Podobně mluvil i pro Aktuálně.cz Gruntorád. „Hladovku ukončím, pokud vláda zruší usnesení, kterým se přihlásila k tradicím Charty 77,“ představil svůj kompromis. Dodal, že ze svých požadavků nehodlá ustoupit a je připravený „vydržet až do hořkého konce“.

Foto: Novinky

Jiří Gruntorád

Fiala: Je to v rozporu s mým svědomím

Že požadavek odmítl, Fiala Novinkám potvrdil. „Pan Gruntorád žádá dvě věci. Aby odstoupil Marian Jurečka a aby vláda řekla, že se nehlásí k odkazu Charty 77 a neuznává její význam tak, jak je to formulováno v usnesení,“ kýval ve čtvrtek premiér.

Zdůraznil, že on takový návrh ale nevznese. „Nemohu ho vznést, protože pan Gruntorád po mně chce, abych udělal něco, co je v rozporu s mým svědomím a s hodnotami, o které celý život usiluji,“ řekl důrazně.

„Já se skláním s úctou před Chartou 77, tím, co znamenala v české historii, a jsem rád, že celá moje vláda stojí za těmito hodnotami a odkazem. A nebudeme se ho vzdávat, nemůžeme,“ doplnil.

Některým disidentům stát automaticky dorovná důchod, ostatním upraví penze novela, řekl Jurečka

Domácí

Tvrdí, že kabinet splnil všechny původní požadavky, se kterými Gruntorád do hladovky šel.

„Tedy aby se narovnaly podmínky z hlediska penzí a důstojného stáří pro případy, kde z nějakého důvodu věci dobře nefungovaly. Tento požadavek jsme vzali naprosto vážně a vláda ve středu jednomyslně přijala usnesení, že tuto věc vyřešíme,“ uvedl Fiala.

Podle něj jde do jisté míry o systémové řešení. „Ale také o určitou citlivost úřadů a těch, kteří se s lidmi postiženými minulým režimem setkávají, aby projevili určitou empatii a vstřícnost a snažili se ty věci řešit,“ podotkl.

Zároveň premiér uvedl, že je připraven odstranit problémy tam, kde jsou. Ale aby přistoupil ke kroku, který je v rozporu s jeho svědomím, odmítá.

„Nikdo to po mně nemůže chtít, ani pan Gruntorád, kterého si mimořádně vážím,“ řekl Fiala. Zároveň Gruntoráda i Boka vyzval, aby hladovku ukončili.

Proč chtějí konec Jurečky?

K tradicím Charty 77 se vláda přihlásila měsíc po vstupu do Strakovy akademie. Usnesení z ledna 2022 připomíná 45. výročí zveřejnění prohlášení Charty 77. Kabinet se v něm přihlásil „k tradicím dlouholetého zápasu Charty 77 o lidská a občanská práva a o demokracii“.

„Vláda si váží všech obětí represí souvisejících s Chartou 77 i dalšími tehdejšími nezávislými iniciativami a všech, kteří se na jejich činnosti podíleli,“ stojí v usnesení.

To ale podle hladovkářů Jurečka nedodržuje. Disidenti si totiž mohou žádat o dorovnání částky do průměrné penze a při nesplnění potřebné doby pojištění o takzvané zmírnění tvrdosti zákona. Sociální správa a ministerstvo jejich případ pak posoudí.

O zmírnění žádal třeba chartista Karel „Charlie“ Soukup. Jurečka ale jeho žádost zamítl a doporučil sociální dávky. To hladovkáři kritizují.

Foto: Novinky

Hladovkáři před úřadem vlády

Hladovkáři: Vládě fandíme

Bok Novinkám zdůrazňoval, že oba hladovkáři jsou podporovateli vlády. „My jsme je volili. Chtěli bychom možná lepší, ale neměli jsme možnost vybrat si z něčeho lepšího. Nechceme dehonestovat vládu ani ji poškozovat, ona se poškozuje sama“ popsal.

„Vládě fandím, ale odejdu až s Jurečkou,“ řekl Novinkám v úterý i Gruntorád. Zároveň přiznal, že v disidentských kruzích se uvažuje o řetězové hladovce. „Pokud by pan ministr neodstoupil, tak tady budou hladovět desítky lidí,“ připustil.

Hladovkáři před úřadem vládyVideo: Novinky

„Vydržel jsem hladovět 36 dnů“

Bok a Gruntorád stanují už skoro týden přímo před Úřadem vlády, tedy i za zábranami, které hlídají policisté. Podle jednoho z policistů to mají povolené, obyčejní lidé za nimi ale chodit nemohou. Povídají si s nimi tedy přes postavené barikády.

Úřad vlády jim zároveň poskytl toaletu a do jedné z místností se mohou chodit zahřát. Lidé jim nosí termosky s teplým čajem a další různé vychytávky.

Během půl hodiny, kterou tam redaktorka Novinek strávila, za nimi přišlo více než deset lidí, kteří se ptali, čím mohou pomoci.

Bok si jednomu z nich řekl o teplou čepici. „V noci mi je zima na hlavu,“ přiznal. Zároveň se ale chlubil hřejivými polštářky, které dostal od dalších podporovatelů. V noci si je dal do spacáku a do rukavic, aby mu bylo teplo.

Foto: Novinky

Hladovkáři před úřadem vlády

„Přinesla jsem lůj na popraskané rty,“ popsala jedna z žen. Další přinesla sladký čaj a nakrájené jablko. Obojí Bok ale odmítl. Čaj pije neslazený kvůli zdraví a jablko kvůli hladovce nemůže.

„Jednou jsem ji držel i 36 dnů, ale to jsem byl mladší. Byla to moje nejdelší hladovka,“ popisoval Novinkám ve čtvrtek dopoledne. S lidmi se bavil sám, protože Gruntorád spal.

„Máme dohodu, že ho nemohu do 12 v poledne budit,“ vysvětloval Bok. Gruntorád má podle něj tvrdý spánek a nevzbudí ho ani okolní ruch. Zároveň upozorňoval, že spánek je pro ně důležitý, protože z něj čerpají energii.

Zdraví jim prý zatím slouží. „Mám prášky na srdíčko. Moje žena říká, že jsou to prášky proti smrti. A do vody si dáváme magnesium, abychom měli vitaminy a minerály,“ vysvětloval, jak se udržují v kondici.

Hladovka disidenta před Úřadem vlády: Ostuda, kterou musíme vyřešit, tvrdí politici

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám