Hlavní obsah

Některým disidentům stát automaticky dorovná důchod, ostatním upraví penze novela, řekl Jurečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Disidentům s nízkým důchodem, kteří dostatečně dlouho platili odvody, sociální správa automaticky dorovná penzi na průměrnou částku, řekl v úterý ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jeho resort také připraví novelu zákona, aby odpůrci komunistického režimu bez potřebné doby důchodového pojištění nemuseli o zmírnění podmínek a dopočítání malého důchodu žádat.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Šéf KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Jurečka tak reaguje na akci disidenta a zakladatele knihovny tuzemského samizdatu Libri prohibiti Jiřího Gruntoráda, který se rozhodl kvůli neřešení problému nízkých penzí lidí, kteří se aktivně vymezovali vůči komunistickému režimu, zahájit hladovku před budovou vlády. V sobotu o tom informoval Spolek Šalamoun.

Jedenasedmdesátiletý Gruntorád se také domáhá odchodu ministra práce Jurečky.

„Zadal jsem, aby si kolegové z ČSSZ nechali vyjet všechny účastníky třetího odboje a abychom z naší aktivity zjistili, jestli nejsou mezi nimi lidé, kteří si nepožádali o průměrný důchod, na který mají nárok,“ řekl ministr.

Mám vodu, spacák a odhodlání, říká hladovějící Gruntorád před Úřadem vlády. Čaj mu nosí lidé i ostraha

Domácí

„Zároveň jsme dali pokyn, abychom projeli všechny žádosti o zmírnění tvrdosti zákona. Pokud mají splněnou dobu pojištění a důchod mají nižší než průměrný, tak automaticky jim náleží možnost přiznat průměrný důchod,“ dodal.

Na konci září podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) průměrná penze činila 20 254 korun.

Za malými důchody odpůrců komunistického režimu bývá věznění, vynucená emigrace či nemožnost pracovat.

Nemohli tak dostatečně dlouho platit odvody. Mnoho lidí také nesmělo působit ve své profesi a mohlo vykonávat jen pomocné práce s malým výdělkem, který se pak promítl do nízké penze.

Disidenti mohou žádat o dorovnání částky do průměrné penze a při nesplnění potřebné doby pojištění o takzvané zmírnění tvrdosti zákona. Sociální správa a ministerstvo jejich případ pak posoudí.

Jurečka přišel za hladovějícím Gruntorádem, ten mu zopakoval, ať skončí

Domácí

O zmírnění žádal třeba chartista Karel „Charlie“ Soukup. Jurečka jeho žádost zamítl, doporučil sociální dávky.

V úterý zopakoval, že v pondělí ČSSZ ale po novém přehodnocení přiznala Soukupovi průměrný důchod do doby, než se vyřeší vyplácení jeho australské penze. Po vyjasnění se mu případně částka ještě upraví i zpětně zhruba do roku 2013, upřesnil ministr.

Postup upraví novela

Podle Jurečky pak postup u disidentů a disidentek s nedostatečnou dobou odvodů upraví novela.

„Chápu, že je nedůstojné, aby tito lidé žádali tento stát poté, čím vším si prošli, ještě o nějaké zmírnění tvrdosti zákona. To je věc, která není morální,“ řekl.

„Chci, abychom tuto věc zhojili změnou zákona, aby lidé nemuseli žádat, aby to nebylo na vůli aparátu, případně kohokoliv, kdo sedí v této budově, ale aby měli automaticky ze zákona nárok,“ uvedl Jurečka.

„Předpokládám, že postup dořešíme během 14 dnů. Je nutná komunikace s ministerstvem obrany, s ÚSTR (Ústavem pro studium totalitních režimů),“ dodal ministr.

Ústav už v pondělí řekl, že je připraven se podílet na narovnání důchodů disidentů.

Podle Jurečky debata o narovnání disidentských penzí začala před letními prázdninami a Gruntorádův protest „vývoj předběhl“. Malé důchody odpůrců režimu označil za historický dluh.

Ústav pro studium totalitních režimů je připraven podílet se na narovnání důchodů disidentů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám